Antoon Karg: Uitdagingen en mogelijkheden van Surinaams beleid voor 2024

Antoon Karg, bekend politicus van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) en advocaat van beroep, heeft zijn licht laten schijnen over de recente ontwikkelingen binnen het bestuur van president Chan Santokhi. Terwijl de president zelf de successen van zijn regeringsbeleid toejuicht en veel hoopvolle verwachtingen heeft voor het jaar 2024, dat hij het ‘jaar van verlichting’ noemt, biedt Karg een realistischer blik op de toekomst.

In een interview met Dagblad Suriname wijst Karg op de moeilijke weg die de regering nog heeft te gaan. Hij erkent positieve stappen, zoals de recente wijziging van de Kiesregeling, alsmede de hervatting van de balanssteun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de herschikking van de nationale schulden, die zouden moeten bijdragen aan de economische stabilisatie van het land.

Desondanks zijn er volgens Karg nog steeds rode vlaggen die aandacht vereisen. De parastatale bedrijven vertonen zorgelijke achterstanden met hun rapportages en er is een opvallend gebrek aan transparantie met betrekking tot de werkgelegenheidscijfers en werkloosheidsstatistieken. Dit terwijl de koopkracht van de gemiddelde burger in tien van de twaalf maanden van het vorig jaar is gedaald.

Karg stelt duidelijke verwachtingen voor het jaar 2024, waarbij hij aangeeft dat progressie afhankelijk zal zijn van onder meer de ontwikkelingen op het gebied van woningbouw, werkgelegenheid en sanering van overheidsuitgaven. Hij beklemtoont, dat de regering dubbele functies en onderhandse gunningen moet aanpakken. Karg pleit voor een toezichthoudende rol met betrekking tot aanbestedingen en benadrukt dat er een prestatie moet staan tegenover elk uitgekeerd loon.

Volgens Karg kan een strikt toezicht op deze zaken extra middelen vrijmaken, die vervolgens geïnvesteerd kunnen worden in de productiesector, veiligheid en het bewerkstelligen van een rechtvaardiger overheid.

Met deze uitgesproken visie zet Antoon Karg de toon voor een kritische, maar noodzakelijke analyse van het regeringswerk. Het is nu afwachten of de regering van Santokhi deze zaken zal adresseren en of 2024 werkelijk het jaar van verlichting kan worden zoals beloofd.

error: Kopiëren mag niet!