Als konijn uit hoge hoed vragen vijf advocaten opschorting uitvoering vonnis tegen Desi Bouterse

Als donderslag bij heldere hemel en als een konijn uit de hoge hoed was daar plotseling maandag een team van vijf advocaten in het nieuws, die blijkt op te treden voor de in het 8 decemberstrafproces veroordeelde Desi Bouterse en tracht – althans zo lijkt het – de verdere uitvoering van het vonnis in de wielen te rijden.

Die nieuwe advocaten van de voormalige Surinaamse president Desi Bouterse – Murwin Dubois, Milton Castelen, Martin Misiedjan, Nailah van Dijk en Derrick Veira – hebben gevraagd om de uitvoering van diens gevangenisstraf op te schorten. Bouterse werd eind december door het Surinaamse Hof van Justitie veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. De termijn waarbinnen gratie kon worden aangevraagd is maandag 8 januari verstreken.

Het verzoek geldt niet alleen voor Bouterse, maar ook voor de vier andere veroordeelden in de strafzaak, Benny Brondenstein, Ernst Geffrey, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel. Zij kregen 15 jaar gevangenisstraf.

“Vonnis in strijd met het recht en goede procesorde”

De advocaten stellen hun brief naar zowel justitie als de regering in Suriname. Maar, tijdens de eerste persconferentie van 2024 maandag 8 januari van de regering, lieten zowel minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie als president Chandrikapersad Santokhi weten geen brief te hebben ontvangen. 

De advocaten schrijven, dat ‘het uitgesproken vonnis in strijd is met het recht en de goede procesorde’. Zij stellen ook dat er tijdens het proces ‘enorme juridische fouten’ zouden zijn gemaakt.

De advocaten beweren, dat het Hof van Justitie op 20 december geen rekening heeft gehouden met een brief van de militair aanklager in 2016, waarin deze wees op een mogelijk gevolg van een omstreden Amnestiewet uit 1989. Het Hof van Justitie zou nu, althans dat beweren de vijf advocaten, een vonnis hebben bekrachtigd dat niet geldig was.

Mr. Kanhai

Het is overigens opmerkelijk, dat op de brief de naam van Irvin Kanhai ontbreekt. Hij is in deze zaak zestien jaar lang advocaat van Bouterse geweest. Kanhai was geen voorstander van een gratieverzoek. Omdat de nieuwe advocaten zeggen dat zij gemachtigd zijn door Bouterse en zijn vier medeveroordeelden, lijkt het er vooralsnog op dat Kanhai op een of andere manier aan de kant is gezet door zijn cliënten in het 8 decemberstrafproces. Ook is het opmerkelijk te noemen, dat die groep van vijf advocaten nu pas met hun bezwaren op de proppen komt en simpelweg opschorting van het vonnis verlangt.

Het Openbaar Ministerie (OM) had het Hof specifiek gevraagd om Bouterse meteen in hechtenis te nemen nadat zijn straf op 20 december door de uitspraak van het Hof onherroepelijk was geworden. Het OM zou deze week in overleg gaan over de gevangenneming met de veroordeelden en hun advocaat. Of dat overleg doorgaat, is niet zeker. 

Reactie president Santokhi op brief advocatenteam

Tijdens de regeringspersconferentie van maandag werd president Chandrikapersad Santokhi gevraagd om een reactie op de brief van de groep advocaten aan het Hof van Justitie stelt, waarin de vijf raadslieden stellen, dat het uitgesproken vonnis inzake het 8 decemberstrafproces niet klopt en opgeschort moet worden. 

“Deze advocaten zouden zich in de brief ook beroepen op de Amnestiewet. Ik heb in mijn beantwoording aangegeven, dat er ten aanzien van het uitvoeren van het vonnis wettelijke regelingen zijn in Suriname waaraan de regering zich houdt. Ik heb ook verteld dat het Openbaar Ministerie mij wel heeft geïnformeerd dat er een verzoek is met betrekking tot de uitvoering van het vonnis en dat er daarover weer een wettelijke termijn in acht is genomen. Echter heb ik de brief, die is gestuurd, niet ontvangen, maar de regering kijkt uit wat het besluit van het HvJ zal zijn”, aldus de president tijdens de persconferentie in reactie op de brief van een team van advocaten. 

“Er is mij tijdens de persconferentie ook gevraagd of er reeds overleg is voor het uitvoeren van het vonnis waarbij ik heb aangegeven, dat als het OM, in deze de procureur-generaal, tot besluiten zal overgaan, het OM gebruik zal maken van instituten van de overheid waarvoor de regering verantwoordelijkheid heeft. Tegen deze achtergrond is er wel overleg om tijdig geïnformeerd te worden over de beslissingen, maar tot nu toe hebben we nog geen enkele instructie van het OM en/of de procureur-generaal gehad”, zo schrijft Santokhi op zijn Facebook-pagina.

PK

error: Kopiëren mag niet!