Toename meldingen zware griepachtige symptomen – Verband met Covid-19?

In de afgelopen periode hebben steeds meer mensen melding gemaakt van een zware griep die opvallende gelijkenissen vertoont met Covid-19. Deze symptomen omvatten onder andere aanhoudende koorts, ernstige hoofdpijn, keelpijn, zware hoest en spierpijn.

Momenteel is het onduidelijk of er nog Covid-19-testen worden uitgevoerd in Suriname en of de Covid-19-cijfers worden bijgehouden. 

In sommige landen is er sprake van een stijging van Covid-19-gevallen, waardoor de vraag rijst hoe goed Suriname is voorbereid op een mogelijke toename van deze gevallen. De minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin beloofde hierop in te gaan, maar de redactie van Dagblad Suriname heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.

In het algemeen kunnen griepgevallen zich op elk moment van het jaar voordoen, maar veel delen van de wereld ervaren een duidelijk griepseizoen tijdens de koudere maanden, zoals december en januari. Dit zou ook van toepassing kunnen zijn op Suriname. De feestdagen in december hebben verder ook bijgedragen aan grootschalige bijeenkomsten van burgers, waardoor de kans op verspreiding van griep en/of Covid-19 mogelijk is toegenomen.

Het is raadzaam voor burgers, gezien de onduidelijkheid rond het griepvirus, om strikte persoonlijke hygiëne te handhaven. Regelmatig handen wassen met zeep en water, of het gebruik van handdesinfectiemiddelen op alcoholbasis wanneer zeep en water niet beschikbaar zijn, kan de verspreiding van infecties beperken. Hoesten en niezen in de elleboog of in een wegwerpbaar zakdoekje helpt de verspreiding van virusdeeltjes te minimaliseren.

Het vermijden van nauw contact met zieke mensen en thuisblijven bij ziekte zijn cruciale maatregelen om te voorkomen dat anderen worden besmet. Het regelmatig schoonmaken en desinfecteren van veel aangeraakte oppervlakken draagt bij aan het beperken van de virusverspreiding. Het handhaven van goede ventilatie thuis en op werkplekken kan ook de concentratie van virusdeeltjes in de lucht verminderen.
SK

error: Kopiëren mag niet!