Schoolbussen rijden normaal, volgende week niet gegarandeerd

Schoolvervoerders hebben maandag normaal gereden. De school is maandag na de Kerstvakantie weer begonnen voor de basis- en VOJ-scholen. Onder de bus- en boothouders die het schoolvervoer verzorgen voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), heerst geruime tijd onvrede over de steeds late uitbetaling van hun tegoeden voor verrichtte diensten. De betaling over november hebben ze pas vorige week, op 3 januari, ontvangen. Hierover waren de schoolvervoerders zeer gebelgd, omdat ze rond de feestdagen zonder geld kwamen te zitten. 

Van de zijde het bestuur van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), waarbij ze zijn aangesloten, is alles gedaan om de uitbetaling nog voor de recente feestdagen te doen plaatsvinden. Dit heeft echter niet mogen baten. De schoolvervoerders zijn deze situatie van steeds late uitbetaling beu en zeggen spoedig een hartig onderhoud te zullen hebben met de leiding van minOWC.

Ze zeggen altijd rekening te hebben gehouden met het belang van de schoolgaande jeugd, en daarom zich coöperatief op te stellen. Maar, het ministerie houdt naar hun zeggen geen rekening met hun belangen. Volgens overeenkomst moeten de schoolvervoerders uiterlijk op de 10e van de maand worden uitbetaald voor verrichtte diensten over de maand daarvoor. 

Meer regel dan uitzondering 

De afgelopen maanden is het echter meer regel dan uitzondering dat ze veel later worden uitbetaald en zoals laatst pas in de volgende maand.  Indien de uitbetaling van hun tegoeden over december uiterlijk volgende week niet heeft plaatsgevonden, zeggen de bus- en boothouders het schoolvervoer niet te kunnen garanderen. Ze komen dan in een overmachtsituatie terecht, waarbij ze geen brandstof zullen kunnen kopen voor hun bussen en boten. 

De schoolvervoerders beklagen zich ook erover dat ze hun TWK-gelden (terugwerkende kracht) over de eerste vier maanden van vorig jaar nog steeds niet hebben ontvangen. In mei vorig jaar was er een tariefsaanpassing met minOWC afgesproken vanwege de verhoging van de brandstofprijzen.

Landelijk zijn er circa 800 bus- en boottrajecten waarover de vervoerders schooltransport verzorgen. Maandelijks kost het gratis schoolvervoer het ministerie van OWC ruim SRD 34 miljoen. OWC-minister Henry Orie heeft vorig jaar juli in het parlement gewag gemaakt van corruptie bij schoolvervoer, waarbij ambtenaren op zijn ministerie betrokken zouden zijn. Er is volgens hem sprake van een inefficiënt systeem en de controle en toezicht zouden te wensen overlaten. De minister zei het traject te hebben ingezet van het stellen van orde op zaken.

SS

error: Kopiëren mag niet!