De snel groeiende interesse in Suriname’s olie- en gasreserves leidt tot een ‘aardoliekoorts’. Er heerst echter onduidelijkheid over de rol van bedrijven zoals Fire Bird LNG en Phoenix in de ontwikkeling van de sector. Staatsolie heeft al afstand genomen van deze spelers, die zonder aantoonbare rapporten en toestemming gasverwerkingsfaciliteiten lijken te willen opzetten.
De Surinaamse regering toont belangstelling voor de mogelijke economische voordelen van deze sector. Toch zorgen uitspraken over miljardeninvesteringen voor vraagtekens bij de herkomst van de fondsen en de wettelijkheid ervan. De mogelijke politieke druk vanuit coalitiepartner ABOP en het gebrek aan gedegen onderzoek voeden de bezorgdheid over een goed bestuur en duidelijkheid binnen deze ontluikende industrie.
Incidenten waarbij Havenbeheer een mogelijk frauduleus project heeft ondersteund, roepen op tot consequenties. Onderzoek naar het beleid en de handelingen van de directie moeten plaatsvinden. Indien er ongepaste acties worden vastgesteld, dienen maatregelen genomen te worden die kunnen variëren van ontslagen tot juridische vervolging.
De boodschap is duidelijk: voor een succesvolle en duurzame ontwikkeling van de olie- en gassector moet Suriname governancepraktijken hanteren die geënt zijn op transparantie, verantwoord bestuur en integriteit. Dit zal niet alleen bijdragen aan een eerlijke verdeling van middelen, maar versterkt ook het internationale vertrouwen in de Surinaamse economie. De komende tijd zal kritisch zijn voor Suriname; de keuzes die nu gemaakt worden, bepalen het pad naar toekomstige welvaart.