Internationale Gemeenschap veroordeelt Noord-Koreaans-Russische Raketoverdracht

In een ongekende geopolitieke ontwikkeling hebben meer dan veertig landen onder leiding van de Europese Unie en de Verenigde Staten een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin zij de transfer van ballistische raketten van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) aan Rusland krachtig veroordelen. De veroordeling richt zich ook op het gebruik van deze raketten door Rusland in recente aanvallen op Oekraïne.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Albanië, Andorra, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Canada, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Guatemala, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Japan, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Palau, Polen, Portugal, de Republiek Korea, Roemenië, San Marino, Slovenië, Spanje, Zweden, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika sloten zich aan bij deze sterk geformuleerde veroordeling.

De verklaring geeft blijk van een diepe bezorgdheid over de impact van de samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland, niet alleen in Oekraïne, maar ook voor de veiligheid in Europa, het Koreaanse schiereiland en de bredere Indo-Pacifische regio. Daarnaast wordt gevreesd dat de gebruikte raketten waardevolle technische en militaire informatie zullen verschaffen aan Noord-Korea, waardoor de wereldwijde veiligheid verder in het gedrang komt.

De landen benadrukken dat de overdracht van wapenarsenalen een schending vormt van meerdere resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, inclusief de resoluties 1718, 1874 en 2270, waarvan Rusland nota bene mede-auteur is. Er wordt opgeroepen tot onmiddellijke beëindiging van activiteiten die deze VN-Veiligheidsnormen overtreden.

Terwijl Rusland de aanvallen op Oekraïne voortzet, herbevestigen de ondertekenende landen hun solidariteit met Oekraïne en roepen Noord-Korea op om gebruik te maken van de voorgestelde diplomatieke oplossingen om tot een blijvende vrede op het Koreaanse schiereiland te komen. De internationale gemeenschap dringt er bij alle VN-lidstaten op aan om actie te ondernemen tegen de schendingen van de VN-Veiligheidsraad en de verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!