Terwijl president Chan Santokhi hoop uitstraalt voor het jaar 2024 als een tijdperk van economische en sociale opleving, uitte Dr. Robert Vishnudatt, politiek analist en bekend criticus, ernstige bedenkingen over het huidige leiderschap en de staat van het land. Dr. Vishnudatt is van mening dat, ongeacht de optimistische blik van de president, het land kampt met diepgewortelde problemen die een significante vooruitgang onwaarschijnlijk maken.
Volgens Dr. Vishnudatt zijn slechte leiderschap, een zwakke allocatie van fiscale middelen, en het verwaarlozen van essentiële instituten al jarenlang aanhoudende problemen. Hij spreekt zich uit tegen de verspilling van middelen en hekelt de regering voor het overnemen van een precaire financiële positie zonder daar verbetering in aan te brengen.
“Het is duidelijk dat er een focus op symptoombestrijding was, in plaats van een fundamentele aanpak van de problematiek”, merkte Vishnudatt op. Hij gaf ook aan dat er, ondanks voldoende inkomsten, projecten gedeeltelijk of helemaal niet zijn voltooid.
Dr. Vishnudatt bekritiseert eveneens de nationale veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs – drie cruciale pijlers van de samenleving – waar volgens hem het beleid en strategische richtlijnen ontbreken. Daarnaast stelt hij dat de diaspora, die een aanzienlijk potentieel biedt voor de ontwikkeling van Suriname, niet voldoende is geïntegreerd in het herstelplan van het land.
Op etnisch vlak benadrukt Vishnudatt de noodzaak van nationale eenheid en dialoog, aangezien etnische spanningen op de voorgrond lijken te treden. Hij bekritiseert dat sommige etnische groepen lijken te zwijgen uit bescheidenheid, wat verdere verdeling binnen de gemeenschap kan veroorzaken.
Met verwijzing naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, wijst Dr. Vishnudatt op het feit dat er consequenties moeten zijn voor prestaties, zowel goed als slecht, een principe dat op alle niveaus van de regering zou moeten gelden.
Tot slot uitte hij bezorgdheid over de deskundigheid binnen overheidsinstellingen en adviescommissies. “Hoe kunnen dezelfde personen in meerdere commissies zitting nemen en overal deskundig zijn?”, vroeg Dr. Vishnudatt retorisch. Zijn kritiek op het huidige adviesmechanisme dat de president hanteert, weerspiegelt zijn overtuiging dat zonder drastische hervormingen en een nieuwe aanpak, Suriname in 2024 voor dezelfde uitdagingen zal blijven staan, zonder tastbare vooruitgang voor haar burgers.