Discriminatie en gelijke kansen: Een economische overdenking 

Rijken blijven rijk en armen blijven arm:  de economische discriminatie tussen rijke en arme mensen is bij de geboorte al bepaald. 

Surinamers                                                                                                                                               Verschillende etnische groepen vormen samen de Surinaamse bevolking.                          In elke groep zijn er rijke en arme mensen; ook al kan dit per groep verschillen. De rijken hebben alle basisbehoeften voor een goed leven en ze kunnen hun kinderen alle mogelijkheden (financieel en educatief) doorgeven om een succesvol leven te continueren.                                                                                                                          De armen moeten iedere dag hard werken voor de basisbehoeften en hebben minder  financiële en educatieve middelen om hun kinderen te leiden naar een beter leven. De kinderen zien niet het goede voorbeeld en de manier waarop ze uit de armoede kunnen ontsnappen. Het gevolg is dat de kinderen de erfenis van het armoedige leven voortzetten.

Geboorte  

Een kind dat in een rijk gezin wordt geboren heeft een voorsprong op het arme kind. Rijke families hebben alle basisfaciliteiten zoals  een woning, elektriciteit, internet, een eigen kamer, gezond eten, goed onderwijs, goede medische zorg en succesvolle voorbeelden. De woning staat in een rijke omgeving waar er weinig criminaliteit is door extra bewaking. Het kind start het leven in een mooi gespreid bedje. Een kind dat geboren wordt in armoede moet het doen zonder deze luxe, in een arme buurt, vaak met criminaliteit, zonder goede voorbeelden en zonder goede toekomstperspectieven. De toekomst voor een armoedig leven is bepaald.    

Opgroeien                                                                                                                                               Een kind dat opgroeit in een rijk gezin wordt niet alleen gevoed maar ook opgevoed. Dit houdt in dat er dagelijks goed, gezond en op tijd wordt gegeten. Naast schooleducatie en goede voorbeelden via ouders, is er geld voor sport en spel. Het kind kan zich breder ontwikkelen en kans maken op een betere baan  en een betere positie in de samenleving. Slechte schoolprestaties worden besproken en daardoor verbeterd. Een arm kind groeit op met het minimale en komt vaak uit een eenoudergezin. Een alleenstaande  ouder moet werken voor twee, vaak voor minder inkomen dat net genoeg is om de honger te stillen. Schooleducatie en extra vorming zijn onvoldoende tot onbetaalbaar. In zo een situatie is het elke dag overleven en is er geen sprake van een toekomstplanning.               

Onderwijs

Een kind uit een rijk gezin heeft de mogelijkheid om de best betaalde privéscholen te bezoeken. Studenten van deze scholen krijgen alle persoonlijke aandacht en ondersteuning van leerkrachten en docenten waardoor ze vaker het diploma halen. Naast deze goede begeleiding op school, kunnen rijke ouders ook bijlessen betalen. Ook verdere buitenlandse studie en ervaring opdoen is mogelijk. Met alle scholing en ervaring is het kind klaar voor een goede baan met een goed inkomen.                           

Een kind uit een arm gezin kan met moeite een school in de buurt bezoeken. Door gebrek aan financiën, eindigt hun schoolopleiding zonder diploma. Om het hoofd boven water te houden, moeten ze op jonge leeftijd gaan werken voor weinig geld. Zonder goede educatie maakt het kind geen goede kans op de arbeidsmarkt  noch op een goed salaris.      

Rijke of arme toekomst               

Een kind uit een rijk gezin met begeleiding maakt kans op een goede toekomst met een goed inkomen. Op deze manier geven generaties aan elkaar door wat de succesvolle manier is op een beter leven. Op deze manier zorgen ze ervoor dat ze een mooi, succesvol leven leiden.                                                                                                    Een kind uit een arm gezin start zonder goed inkomen en zonder hulp van de ouders. De toekomst is leven in armoede en dat wordt gecontinueerd door volgende generaties.                

Slot

Arme ouders moeten bewust worden van hun situatie en begrijpen dat mooie woorden als gelijkheid, je kan alles worden wat je wil, een mooie toekomst is binnen handbereik, alleen maar woorden zijn zonder betekenis als je geen middelen hebt om dat voor elkaar te krijgen. Pas als er bewustwording is van de eigen arme situatie, kan er nagedacht worden over oplossingen en betere keuzes. Ouders zullen in deze een voorbeeldrol moeten spelen om een pad te kiezen en dit samen met het kind consequent te volgen. Op deze manier maken volgende generaties een betere kans  om uit de armoede te komen. Als dit pad generaties lang wordt gevolgd, zal dit uiteindelijk leiden tot een beter leven. Het is niet eenvoudig, wel mogelijk mits  ouders het gekozen pad met hun kind blijven volgen tot een leven dat in elk geval beter is dan hun leven.   

Mevr. S. Ramnandanlal                 

error: Kopiëren mag niet!