Watercrisis in Suriname: Burgers in de steek gelaten

Water is een essentiële levensbehoefte, maar in Suriname blijkt het voor burgers een toenemende uitdaging om toegang te krijgen tot schoon en betrouwbaar leidingwater. Deskundigen lijken zich geen zorgen te maken over de ernstige waterproblemen die het land teisteren, ondanks dat burgers hun maandelijkse waterrekeningen trouw betalen. Bij verzuim van betaling dreigt zelfs afsluiting van de watertoevoer.

De dagelijkse hoeveelheid water die een persoon nodig heeft, varieert, maar algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 2 liter per dag essentieel is voor een gezond leven. De realiteit in Suriname is echter dat de watervoorziening onbetrouwbaar is, en in tijden van nood blijkt er geen effectief noodplan te zijn. Burgers worden in het ongewisse gelaten over wat te doen bij een waterstoring.

De klantenservice van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) lijkt overweldigd en onvoorbereid om adequate antwoorden en oplossingen te bieden aan de gefrustreerde bevolking. Het gebrek aan communicatie en noodvoorzieningen tijdens ad-hocsituaties duidt op een groter probleem binnen de organisatie en mogelijk binnen de overheid.

Deze situatie is tekenend voor een land waar de verantwoordelijken zich verbergen achter grootse uitspraken, maar in werkelijkheid weinig tot niets leveren. Politieke leiders lijken problemen liever te negeren dan aan te pakken, waardoor de situatie voor de burger alleen maar verslechtert. De frustratie groeit, en respect voor de consument en schaamte voor het falen van de waterdiensten lijken volledig afwezig.

In een oproep tot actie wordt gesuggereerd dat burgers moeten overwegen collectief te stoppen met het betalen van hun waterrekeningen totdat de dienstverlening verbetert. Deze drastische maatregel zou een signaal kunnen zijn naar de SWM en de overheid dat de situatie onhoudbaar is geworden en dat onmiddellijke actie vereist is om de basisvoorzieningen te herstellen waar de Surinaamse burger recht op heeft.

error: Kopiëren mag niet!