Overheidsinkomsten uit grondconversie geraamd op SRD 750 miljoen in 2024

De overheid verwacht dit jaar uit grondconversies een bedrag van SRD 750 miljoen aan inkomsten te verkrijgen. Dit bedrag is op de middelenbegroting van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer en (GBB) voor het dienstjaar 2024 opgebracht. 

Op 31 oktober heeft de regering het Staatsbesluit “Besluit Grondconversie 2023” goedgekeurd. Dit besluit is bedoeld om de wijze van indiening en behandeling van aanvragen voor overdracht van het blote eigendom van domeingrond te versoepelen en overzichtelijker te maken. Het biedt nieuwe  mogelijkheden voor burgers om het blote eigendom van domein grond te verwerven. Deze conversie betreft domeingrond voor bebouwing en bewoning of voor tuinbouw met een maximale grootte van 2.500 m2. 

Het tarief voor grondconversie is gesteld om SRD 25 per m2. 

Grondconversie bevordert de rechtszekerheid voor burgers. Uitgaande van de maximale perceelgrootte van 2.500 m2 die in eigendom geconverteerd mag worden, komen de geraamde inkomsten van SRD 750 miljoen voor dit jaar neer op een totaal van 12.000 percelen. 

10.000 percelen

De verwachting van de regering is dat in de eerste vier maanden van inwerkingtreding van het grondconversiebesluit op 1 november vorig jaar 10.000 percelen in eigendom zal zijn omgezet. 

Speciaal voor de uitvoering van het Staatsbesluit “Besluit Grondconversie 2023” heeft de regering een Grondconversie Unit ingesteld. Deze unit is per 1 november operationeel en is voor de duur van 1 jaar ingesteld. De voornaamste taak van de Grondconversie Unit is het controleren en afhandelen van aanvragen die ingediend worden voor conversie. Dit gebeurt binnen een periode van twee maanden. Binnen dit tijdsbestek krijgt de aanvrager te horen  of het verzoek is goedgekeurd. Bij een positief besluit ontvangt de aanvrager een beschikking, waarvan de notaris een akte opmaakt, die in het openbaar register wordt overgeschreven. 

Ondanks de kritieken op het Staatsbesluit Grondconversie zouden tot nu toe meer dan 5.000 aanvragen voor conversie zijn ingediend. 

SS

error: Kopiëren mag niet!