Afgelopen week werd het land weer eens opgeschrikt door een zelfmoord en moord. Achter Fort Zeelandia had een man, na eerst op het hoofd van een vrouw te hebben geschoten, zelfmoord gepleegd. En binnen de kortste keren verscheen een video online waarop de man en vrouw liggend op hun buik in het gras te zien zijn. Let wel, op dat moment leefde de vrouw nog (zij is later in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de opgelopen schotwond overleden)!
Eigen geile sensatiezucht bevredigen
Het is ongehoord en onbeschaamd om die video te plaatsen op social media of waar dan ook. Wat bezielt overigens de maker van een dergelijke video? Wat hoopt die persoon ermee te willen bereiken? Iemand met gezond verstand weet het: die persoon wil slechts zijn eigen geile sensatiezucht bevredigen.
Diep gezonken
Je moet als zogenoemd lokaal ‘mediabedrijf’ op social media wel heel diep zijn gezonken om die video op je Facebook-pagina te plaatsen. Enige ethiek in de lokale ‘journalistiek’ is nog steeds ver te zoeken. Mensen met gezond verstand zullen zich bij het zien van die video afvragen wat de nieuws meerwaarde ervan is. Die is er dus niet! Het gaat immers puur om sensatie, waarbij voor het gemak voorbij wordt gegaan aan de gevoelens van de nabestaanden en familie en vrienden van beide personen die dood en zwaar gewond in het gras liggen.
Ziekelijke zucht naar sensatie
Iedereen kan voor zichzelf een beeld tevoorschijn toveren van hoe iemand eruit ziet na een zelfmoord of moord. Datzelfde geldt overigens ook voor video’s en foto’s van (dodelijke) verkeersslachtoffers. Het plaatsen van dergelijke beelden is niets meer en niets minder gebaseerd op een ziekelijke zucht naar sensatie. Geen enkel mediabedrijf zou zich tot een dergelijk niveau moeten verlagen. Het is geen journalistiek, neen, verre van dat. Het is teren op het leed van anderen.
In Suriname lijkt het nog steeds te ontbreken aan enige journalistieke waardigheid. Er wordt niet nagedacht. Worden de regering en president nogal eens door media verweten geen empathie te tonen, de media zelf zijn ook niet echt bekend met het tonen van empathie. Dat geldt zeker en vooral. voor de zogenoemde zichzelf media noemende ‘media’, die zich vooral profileren op Facebook. Dat zijn geen media! Dat zijn geile a-journalistieke sensatiezoekers.
Laten we het dan maar niet hebben over de mensen die dat soort ‘media’ op Facebook volgen en berichten en foto’s en video’s zonder na te denken doorsturen. Dat gedrag zegt veel over het algehele niveau van die ‘volgers’. Er lopen veel koeien van zondag rond binnen Facebook.
Viktor Aardenburg