Amerikaanse raket lanceert privé-maanlandermissie

DOOR JORDI BOU
January 8, 2024 – Een robotlander gebouwd door het particuliere bedrijf Astrobotic probeert de eerste Amerikaanse zachte landing op de maan in een halve eeuw te maken, na de lancering aan boord van de nieuwe Vulcan Centaur-raket.

De lancering verliep vlekkeloos en het ruimtevaartuig, gebouwd door Astrobotic Technology uit Pittsburgh, was na 50 minuten onderweg; zijn systemen zijn succesvol ingeschakeld.

Een paar uur later rapporteerde Astrobotic echter een probleem waardoor het ruimtevaartuig, bekend als Peregrine, zichzelf niet in een stabiele oriëntatie op de zon kon houden.

Het probleem zou ervoor kunnen zorgen dat de zonnepanelen van het ruimtevaartuig niet voldoende stroom opwekken om normaal te kunnen functioneren. Maar het is de bedoeling dat Peregrine pas over tweeënhalve week in een baan om de maan komt, wat de Astrobotic-ingenieurs de tijd geeft om het probleem te diagnosticeren en mogelijk op te lossen.

Als de problemen zijn opgelost en al het overige goed gaat, zou Peregrine de eerste zachte landing van de VS op de maan markeren sinds de laatste Apollo-landing in 1972, en de allereerste maanlanding door een particulier bedrijf – een prestatie die in de afgelopen jaren ongrijpbaar is gebleken. recente jaren.

error: Kopiëren mag niet!