Kiezen Surinamers eerder voor cash betalingen dan giraal?

Ruim 70.7 procent van de Surinamers geeft de voorkeur aan contante betalingen, volgens een recent consumentenonderzoek van Corestats onder 1.282 Surinamers van 18 jaar en ouder. 

25.1 procent van de ondervraagden geeft voorkeur aan girale betalingen via pinnen (Point of Sale, POS), terwijl slechts 2.7% kiest voor internetbankieren. Het is opvallend dat de digitale applicaties, zoals Mope en Uni5pay, door een klein deel van de respondenten worden gebruikt, namelijk 0.2 procent en 0.5 procent. 

Deze cijfers tonen aan dat de meeste Surinaamse consumenten de voorkeur geven aan contant betalen, terwijl digitale en girale betalingen minder populair zijn. 

Waarom kiest men voor cash betalen ?

De voorkeur voor contante betalingen in Suriname ten opzichte van girale transacties kan aan een aantal factoren liggen, zoals moeilijk toegang tot de bankdiensten, vooral in verre districten en het binnenland, hoge bankkosten en onderontwikkelde digitale infrastructuur.

Contant geld is tastbaar; iets dat je kunt vasthouden en tellen, wat een gevoel van controle en veiligheid kan geven. Daarom hebben mensen vaak meer vertrouwen in contant geld dan in giraal geld. 

Bepaalde mensen prefereren contante betalingen, omdat die direct worden afgehandeld, er is geen wachttijd zoals bij sommige girale transacties er verwerkingstijd nodig is door de banken. Veel burgers maken ook mee dat zij tijdens het halen van boodschappen niet altijd toegang hebben tot pin-betalingen in de winkels, waardoor zij geen andere keuze hebben dan met contant geld te betalen.

Financiële educatie?

Financiële educatie en vrees voor het omarmen van nieuwe technologieën, inclusief digitale betalingssystemen, spelen ook een rol. Het laatste komt voornamelijk voor onder de oudere generatie. Ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin contante betalingen de norm waren. Ze zijn vertrouwd met het gebruik van geld en kunnen zich meer op hun gemak voelen met wat ze kennen. Het komt ook vaak voor dat oudere mensen meer moeite hebben met het gebruik van moderne technologie. Sommigen hebben geen moderne smartphone of gebruiken geen internetbankieren, waardoor ze niet in staat zijn giraal geld te gebruiken.

Ook in Latijns Amerika heeft men voorkeur aan cash betalingen

Uit een recent onderzoek van Mastercard over de stand van financiële inclusie na Covid-19 in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, onder de landen Argentinië, Brazilië, Colombia, El Salvador, Guatemala, Mexico en Peru, blijkt dat in 2023 nog steeds 91 miljoen Latijns-Amerikanen geen digitale rekeningen hebben.  

Een kwart van de respondenten in het onderzoek geeft aan, dat ze vóór de Covid-pandemie meer dan 75 procent van hun maandelijkse uitgaven in contanten deden. In 2023 is dit percentage gedaald naar 15 procent. Toch is contant geld nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel op dagbasis, vooral bij transacties in het openbaar vervoer, supermarkten en winkels voor boodschappen. 

SD

error: Kopiëren mag niet!