Coronavirus in Suriname: Groei zorgen na feestdagen

In Suriname hebben de feestdagen geleid tot grootschalige vieringen, waarbij duizenden burgers samenkwamen om te feesten en elkaar succes toe te wensen. De zorg bestaat dat deze bijeenkomsten, vaak in kleine ruimtes gehouden, het risico op verspreiding van het coronavirus vergroten.

Er ontbreekt heldere communicatie vanuit het ministerie van Volksgezondheid met betrekking tot steekproeven in de bevolking om inzicht te krijgen in mogelijke veranderingen in de virusprevalentie. De vraag rijst of de situatie stabiel is gebleven, of dat er sprake is van een opleving na de drukbezochte festiviteiten.

Suriname kan zich geen nieuwe grootschalige uitbraak veroorloven, niet alleen door de verwoestende impact op de economie, maar ook door het kostbare verlies van mensenlevens.

Risico in kleine, slecht geventileerde ruimtes

Experts waarschuwen dat Covid-19, met name de SARS-CoV-2 variant, zich met grotere waarschijnlijkheid verspreid in kleinere, slecht geventileerde ruimtes. Het gebruik van mondmaskers en het waarborgen van goede hygiëne blijven essentieel om overdracht te beperken.

Moet Suriname zich zorgen maken?

Terwijl Suriname het nieuwe jaar is ingegaan, blijven zorgen over een eventuele toename van Covid-19-gevallen relevant. Het voorbeeld van de Dominicaanse Republiek, waar recent een toename van gevallen is gezien na de kerst- en nieuwjaarperiode, toont aan dat waakzaamheid geboden blijft.

error: Kopiëren mag niet!