Het nieuwe jaar brengt nieuwe golf van controverse voor Bollywood-sterren met zich mee

Nieuwe berichten suggereren dat een RTI, die onderzoek deed naar de uiteenlopende bijdragers aan de Mumbai Police Foundation (MPF), verrassend genoeg een aantal Bollywood-acteurs opsomde, onder andere individuen en organisaties bij wie de politie een aanklacht had ingediend.

Tussen mei 2018 en maart 2023, zo bericht Indian Express, zou er in totaal Rs 25,49 crore zijn ontvangen van bijdragers. Terwijl het MPF in de eerste 22 maanden sinds de oprichting in mei 2018 geen bijdragen ontving, zag het fonds vanaf maart 2020, te midden van de Covid-pandemie, een opmerkelijke stijging van de incasso’s. In totaal werd in korte tijd Rs 15,87 crore verzameld, wat neerkwam op naar schatting 60% van de totale collecties.

Volgens de RTI-reactie kwam acteur Akshay Kumar naar voren als de belangrijkste individuele bijdrager, door op 27 april 2020, slechts een maand na het begin van de pandemie, Rs 2 crore te doneren.

Producent Rohit Shetty, bekend van zijn films met de politie van Mumbai, droeg in 2022 Rs 50 lakh bij. Andere bijdragen uit de filmindustrie waren onder meer Anushka Sharma (Rs 2 lakh op 6 mei 2020) en Tiger Shroff (Rs 2,5 lakh op 2 mei 2020).

Ironisch genoeg boekte de politie van Mumbai een jaar later Shroff en actrice Disha Patani wegens het overtreden van de Covid-19-normen. Naast beroemdheden leverden ook bedrijfsentiteiten als Excel Entertainment, Tips Industries en Maddock Films substantiële bijdragen.

De opname van bepaalde namen van individuen en bedrijven heeft vragen doen rijzen vanwege mogelijke belangenconflicten. In reactie op zorgen over belangenconflicten verklaarde een hoge politieagent die toezicht houdt op het MPF-fonds dat zij antecedentenonderzoek uitvoeren bij donoren om transparantie te garanderen en te voorkomen dat dubieuze bijdragen van invloed zijn op lopende onderzoeken.

error: Kopiëren mag niet!