“Historische zaken die bij berging Goslar worden aangetroffen gaan niet naar de sloop”

Afgelopen weekend berichtte Dagblad Suriname dat zeer waarschijnlijk het Nederlandse bedrijf Koole Contractors de opdracht gaat krijgen om het wrak van het Duitse schip Goslar in de Surinamerivier bij Paramaribo te gaan bergen. 

Kees Boender, adviseur op het ministerie van Openbare Werken, liet de redactie van Dagblad Suriname weten, dat Koole Contractors het laagste bod. van de geaccepteerde aannemers van zo’n 5.6 miljoen Amerikaanse dollar heeft uitgebracht.

“Maar er moet eerst nog een ESIA komen, een Milieu en Sociaal Effect Rapportage”, aldus Boender. “Na de indiening en na onze beoordeling van de aannemers is door Koole voorgesteld om tot een financieringsovereenkomst te komen voor het verwijderen van het wrak inclusief de ESIA. Als dat gaat lukken en er een acceptabele financiering is, kan de overheid overgaan tot gunning. Dat is de stand van zaken.. De fase is dus die van onderhandeling”, aldus Boender weten.

De redactie van Dagblad Suriname wilde ook van Boender weten, wat er met de resten van het schip gaat gebeuren zodra het volledig is geborgen.

Boender: “De aannemer moet dit voor zijn rekening milieuvriendelijk afvoeren. Het wordt zijn eigendom. Als Koole het krijgt wordt het lokaal omgesmolten tot betonstaal.”

Historisch

Maar, gaat alles worden afgevoerd of zal er ook oog zijn voor delen van de Goslar die mogelijk van enige historische waarde kunnen zijn en een plaats verdienen in bijvoorbeeld een museum? Wordt daarover van gedachten gewisseld met Koole Contractors? Deze vraag is bevestigend door Boender beantwoord. “Ja, in de Term of Reference (Red.: werkomschrijving van het bergingsproject) wordt dat ook beschreven. Bijvoorbeeld een bel of een naamplaat. Het is maar wat we vinden. Maar, historische zaken gaan niet naar de sloop. Anderzijds zullen het waarschijnlijk kleinere dingen zijn. Maar, er is aan gedacht.”

Op de vraag of Koole Contractors deskundigen in huis heeft om te kunnen beoordelen of onderdelen van de Goslar enige historische waarde hebben, antwoordt de heer Boender: “Heeft onze aandacht.”

Archeologie

Iemand die dat eventueel wel zou kunnen beoordelen is archeologe Cheryl White, adviseur van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De redactie van Dagblad Suriname benaderde haar met de vraag of er op een of andere manier over het bergen van de Goslar door waarschijnlijk Koole Contractors contact met haar is opgenomen. Hierop kwam deze korte reactie van White: “Helaas, ik heb geen informatie over dit project.”

Overigens schetste deze archeologe in gesprek met Dagblad Suriname op 6 september 2020 een somber beeld wat betreft archeologie in Suriname. Ook liet ze weten dat archeologische wetgeving uitgebreid moet worden. “De overheid moet middelen en personeel toewijzen om historische ontdekkingen tijdens grondverzet activiteiten binnen en buiten Paramaribo te beschermen. Daarnaast moet de Monumentenwet 2002 voor archeologische vindplaatsen worden uitgebreid. Momenteel heeft de wet betrekking op sites met bakstenen en mortel, maar werken op archeologische vindplaatsen met andere soorten roerend en onroerend tastbaar erfgoed, is beperkt”, zo zei ze destijds in gesprek met Dagblad Suriname. 

Het lijkt er echter op. dat er de afgelopen drie jaren op het terrein van wet- en regelgeving rond archeologie weinig tot niets is veranderd. 

Overigens, onduidelijk is nu nog in hoeverre Koole Contractors, en/of bij de berging van de Goslar betrokken (overheids)instanties, met het oog op het eventueel vinden van delen van het wrak met enige historische waarde, deskundige archeologen gaat benaderen. 

Maar eerst moet de zaak rond berging van de Goslar met Koole Contractors volledig uitonderhandeld zijn, alvorens definitief gesteld kan worden, dat dit Nederlandse bedrijf de bergingsklus wel of niet in de wacht heeft gesleept.

PK

error: Kopiëren mag niet!