Suriname viert uitgelaten: Hartverwarmende jaarwisseling 

Terwijl de klok het middernacht uur sloeg, vulde de lucht boven Suriname zich met een schouwspel van kleuren. Menig Surinamer stond zij aan zij, in de straten van Paramaribo en daarbuiten, om het nieuwe jaar in te luiden met sprankelende festiviteiten en levendige tradities.

De iconische ‘pagara estafette’, een luidruchtig vuurwerkfestijn, trok weer honderden toeschouwers. Het geluid van knalvuurwerk vormde het traditionele ‘wegjaag’ van kwade geesten uit het oude jaar, om het nieuwe jaar met goede energie te verwelkomen. De rijdende muziektruck was het kloppende hart van het feest, waarbij jong en oud dansten op de ritmische klanken die kenmerkend zijn voor het Surinaamse eindejaarsfeest.

Het feestgedruis zorgde echter ook voor onvermijdelijke verkeersopstoppingen in de hoofdstad. Het verkeer kwam gedurende de feestelijkheden tot stilstand, waardoor geduld een schone zaak bleek voor inwoners die vurig wensten deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Ondanks de logistieke uitdagingen wilden velen niets missen van deze bijzondere dag, een dag die garant stond voor verhalen van samenzijn en vreugde.

De diaspora, Surinamers die hun levens elders hebben opgebouwd, keerde massaal terug naar hun geboortegrond om samen met familie en vrienden het jaar feestelijk uit te zwaaien. Hoezeer ook verenigd in deze feestelijke atmosfeer, komt met het aanbreken van het nieuwe jaar ook het moeilijke moment van afscheid nemen. Met een mengeling van vreugde voor de mooie herinneringen en een zweem van verdriet, keren velen met een ‘gebroken hart’ terug naar hun bestaan overzee.

De wensen voor een voorspoedig 2024 weerklonken door de straten, met hoop vervuld op betere tijden dan de uitdagingen die het voorgaande jaar hebben gebracht. ‘Owru yari’, de oudejaarsviering, bood iedereen even een adempauze van de economische zorgen die het land doorstaat.

Maar op de tweede januari keert Suriname langzaam terug naar de realiteit van alledag. De herinneringen aan de magie van de jaarwisseling zullen als gloedvolle herinneringen dienen om de burgers door de komende uitdagingen te leiden. Met hernieuwde hoop en veerkracht kijken de Surinamers vooruit, klaar om het nieuwe jaar met open armen te ontvangen.

error: Kopiëren mag niet!