Een Owru Yari ervaring: “Asociaal gedrag en vervuilde straten”

Tijdens de traditionele Owru Yari-viering in Suriname, waar de straten bruisen van gezelligheid en feestvreugde, is het normaal dat er veel drukte over straat is. Onder het genot van drank en gezelligheid kan het ook wel eens komen tot een uitbarsting van geweld.

Mevrouw Radha deelt haar teleurstelling in een reactie over de Owru Yari-viering en benadrukt hoe een en ander haar oudejaarsavond ervaring hebben verpest. Ze beschouwt het asociale gedrag, de gevechten, scheldwoorden en ongepaste handelingen van sommige mensen, vooral wanneer ze midden op straat plaatsvinden, als intimiderend.

Voor haar staat het oudejaarsfeest als symbool voor gezelligheid en feestvreugde, maar deze negatieve elementen werpen een schaduw over de viering. De incidenten van onbehoorlijk gedrag tasten niet alleen haar persoonlijke ervaring aan, maar roepen ook vragen op over de balans tussen feestvieren en respectvol gedrag tijdens dergelijke vieringen.

Maar. ook het gebrek aan verantwoordelijkheid voor de omgeving is betreurenswaardig. Voor degenen die na middernacht nog van het feest in het centrum van Paramaribo willen genieten, een lelijke aanblik om te zien.

Vooral in de buurt van Waka Pasi en Torarica wordt de straat vervuild. Dit roept ook vragen op over de noodzaak van bewustwording onder de gemeenschap om de traditionele vieringen op een respectvolle manier te vieren.

SD

error: Kopiëren mag niet!