Wereldagenda januari 2024

DOOR JORDI BOU
1 januari 2024 – 31 januari 2024 – Tot de gebeurtenissen in januari behoren onder meer het begin van de Republikeinse presidentiële nominatiewedstrijd, verkiezingen in Taiwan, Bangladesh en Finland, de uitbreiding van de BRICS-groep en de eerste reis van ’s werelds grootste cruiseschip.

1 januari, China: Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de VAE sluiten zich aan bij de BRICS-groep van opkomende economieën, maar Argentinië heeft de uitnodiging afgewezen na de verkiezing van president Javier Milei.

1 januari, VS: De vroegste versie van Mickey Mouse, te zien in Steamboat Willie in 1928, komt in het publieke domein terecht, maar Disney behoudt de rechten op alle latere versies.

7 januari, Bangladesh: De regerende Awami League staat op het punt een vierde verkiezingsoverwinning op rij te behalen, waarmee het bewind van de langstzittende premier van het land, Sjeik Hasina, wordt verlengd.

13 januari, Taiwan: Ruim 23 miljoen kiezers gaan naar de stembus. Een overwinning voor de heersende, op onafhankelijkheid gerichte DPP van Lai Ching-te zou het Chinese doel om Taiwan onder de controle van Peking te brengen verder in de weg staan.

15 januari, VS: De Republikeinse presidentiële nominatiewedstrijd begint. Ondanks zijn vele juridische uitdagingen heeft voormalig president Donald Trump de voorkeur om de caucuses in Iowa en de voorverkiezingen in New Hampshire te winnen
een week later.

22 januari, India: Premier Narendra Modi huldigt de langverwachte Ram-tempel in Ayodhya in – op de plaats van de Babri-moskee die in 1992 met de grond gelijk werd gemaakt, wat leidde tot rellen die 2.000 levens eisten.

27 januari, VS: Het grootste cruiseschip ter wereld, de Icon of the Seas, maakt zijn eerste reis en vaart van Miami naar het Caribisch gebied.

28 jan, Finland: Kiezers kiezen een nieuwe president nu de betrekkingen met Moskou een nieuw dieptepunt bereiken na het besluit van Helsinki om het Amerikaanse leger onbeperkte toegang te verlenen tot bases dicht bij de Fins-Russische grens.

error: Kopiëren mag niet!