Het in Suriname niet onbekende Nederlandse bedrijf Koole Contractors – onder andere belast met de ontmanteling van de Suralco Paranam raffinaderij – maakt kans om de opdracht in de wacht te slepen om de Goslar in de Surinamerivier te bergen.
Kees Boender, adviseur op het ministerie van Openbare Werken, laat de redactie van Dagblad Suriname weten, dat Koole Contractors het laagste bod. van de geaccepteerde aannemers van zo’n 5.6 miljoen Amerikaanse dollar heeft uitgebracht.
“Fase van onderhandeling”
“Maar er moet eerst nog een ESIA komen, een Milieu en Sociaal Effect Rapportage”, aldus Boender. “Na de indiening en na onze beoordeling van de aannemers is door Koole voorgesteld om tot een financieringsovereenkomst te komen voor het verwijderen van het wrak inclusief de ESIA. Als dat gaat lukken en er een acceptabele financiering is, kan de overheid overgaan tot gunning. Dat is de stand van zaken.. De fase is dus die van onderhandeling”, zo laat Boender weten.
Op de vraag of hij bij benadering kan aangeven wanneer de berging van het wrak zou kunnen aanvangen, zegt Boender: “De aanvang kan na een gunstig onderhandelingsresultaat en gunning. En daarna nog de ESIA, dat ongeveer 3/4 jaar kan duren. Onderdeel van de ESIA is onder andere een stromingsonderzoek.”
Goslar
De Goslar is een Duits koopvaardijschip dat op 10 mei 1940 tot zinken is gebracht. Na de Duitse aanval op Nederland in 1940 kregen de gezaghebbers van de Nederlandse kolonies het bevel alle Duitsers te interneren. Toen de Nederlanders op 10 mei de Duitse bemanningsleden wilden aanhouden lieten deze het schip zinken.
Bij een poging na de Tweede Wereldoorlog om het schip te bergen en het metaal als schroot te verkopen brak de romp in tweeën. Het wrak is nooit geborgen en ligt sindsdien op een zandbank in het midden van de rivier, hemelsbreed een kleine twaalf kilometer ten zuiden van de uitmonding in de Atlantische Oceaan.
PK