AKMOS hoopvol over perspectieven voor ondernemers

Ondanks dat er nog aan een aantal zaken moet worden gewerkt om het ondernemingsklimaat in het land te verbeteren is de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) hoopvol gestemd over de economische perspectieven voor ondernemers het komend jaar. 

Tekort aan arbeidskrachten

Het bijna afgelopen jaar vormde het tekort aan arbeidskrachten op de werkvloer de belangrijkste uitdaging voor kleine en middelgrote ondernemingen. Bedrijven hebben veel financiële inspanningen moeten plegen om arbeidskrachten te behouden en of aan te trekken om zodoende de continuïteit van de bedrijfsvoering te garanderen. De financiële meerkosten hiervoor hebben zijn doorwerking gehad in de prijzen van eindproducten. 

Harry Soekhlal, voorzitter van de AKMOS, hoopt dat met de vooruitzichten voor verbetering van de algemene economische situatie in het land, het vraagstuk van tekort van arbeidskrachten in positieve zin zal veranderen. De stabiliteit van de wisselkoers en de afnemende inflatie sinds langer dan zes maanden zijn volgens hem heel goede ontwikkelingen en vormen belangrijke factoren die het ondernemersklimaat bevorderen.

De ondernemersorganisatie vindt dat desondanks nog veel moet gebeuren, waaronder op het vlak van wet- en regelgeving. In het tripartiet overlegorgaan, waar de AKMOS deel uitmaakt van het bedrijfsleven, zal de ondernemersorganisaties zich blijven inzetten om samen met de vakbeweging en de overheid goede afspraken te maken over onder meer het sociaal-, financieel- en economisch beleid van het land. Het is volgens de AKMOS-voorzitter van belang dat er gewerkt wordt aan verruiming van faciliteiten voor ondernemers voor verdere investeringen.

Veiligheidssituatie zorgelijk

Een vraagstuk waar de AKMOS zich ernstig zorgen over maakt is de algemene veiligheidssituatie in het land. Naar aanleiding van de schokkende incidenten bij de aanmeerplaats te Atjoni tijdens de recente feestdagen zegt de ondernemersorganisatie diep verontrust te zijn. Het gebeurde onderstreept de dringende noodzaak voor concrete acties en maatregelen van de regering. 

De AKMOS deelt de zorg van de Surinaamse Hospitality and Tourism Association (SHATA) over de directe gevolgen van deze recente incidenten op de toerisme sector. Een veilige omgeving is niet alleen essentieel voor de toerismesector, maar ook voor het algemene ondernemingsklimaat in het land. Het gebrek aan adequate veiligheidsmaatregelen kan investeerders afschrikken en heeft directe impact op de economische groei en werkgelegenheid.

Het is van cruciaal belang dat de regering onmiddellijk proactieve maatregelen neemt. Het ontwikkelen van een gedetailleerd veiligheidsplan, zoals voorgesteld door SHATA, is een stap in de goede richting. Dit plan moet niet alleen zorgen voor betere bemanning van politieposten en het beschikbaar stellen van materieel, maar ook voor het gebruik van moderne technologieën zoals drones om de veiligheid te handhaven en te verbeteren. 

AKMOS, die ook partner is van de ASFA/Alliantie, zegt  haar stem te willen laten horen en ondersteunt elke gezamenlijke actie om SHATA te ondersteunen en beleidsmakers te dwingen met verbeterde veiligheidsmaatregelen te komen. AKMOS vindt dat de huidige situatie een kritiek punt heeft bereikt dat onmiddellijke en gecoördineerde actie vereist. Het is onaanvaardbaar dat ondernemers, toeristen en burgers van Suriname worden blootgesteld aan dergelijke gevaren. 

SS

error: Kopiëren mag niet!