Nabestaanden overleden personen begraafplaats Blauwgrond organiseren zich verder

Nabestaanden van overleden personen die begraven liggen op de openbare begraafplaats aan de Twee Kinderenweg te Blauwgrond hebben zich de voorbije twee maanden verder georganiseerd. Verenigd in het Platform Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Blauwgrond zijn er goede gesprekken gevoerd met een aantal Javaanse Islamitische organisaties van Blauwgrond, Charlesburg, Maikoe Project en de omgeving Gongrijpstraat. Deze islamitische organisaties hebben allen een bijzondere band met de openbare begraafplaats Blauwgrond daar zij in de afgelopen jaren voornamelijk van deze begraafplaats gebruik hebben gemaakt om overleden leden te begraven. 

Tijdens de gesprekken met de Islamitische organisaties is gewezen op het belang van onderhoud en behoud van de begraafplaats. Ook werd erop gewezen dat alles in werk gesteld moet worden om te voorkomen dat de grafrust van overleden dierbaren op de begraafplaats verstoord wordt. 

Religieuze overtuigingen

Voor Javaanse moslims, voornamelijk bij de west-bidders, is het belangrijk dat de begraafplaats behouden blijft. Vanwege geloofsovertuigingen worden ter gelegenheid van belangrijke religieuze hoogtijdagen bij de graven van overleden dierbaren religieuze en rituele handelingen verricht. 

Ook bij de genoemde islamitische organisaties was er grote bezorgdheid ontstaan over berichten als zouden graven op de begraafplaats geruimd worden. Ondertussen is deze bezorgdheid weggenomen, na een gesprek die het Platform Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Blauwgrond op 2 november had met de districtcommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost. Bij die gelegenheid is komen vast te staan, dat het Uitvaartbedrijf Hamdard N.V. die toestemming had gekregen om de begraafplaats te beheren, niet bevoegd is en ook niet de wettelijke toestemming heeft om graven te ruimen. Die voornemens had het uitvaartbedrijf wel, getuige een openbare bekendmaking die het liet plaatsen bij de ingang van de begraafplaats. 

Ongestoord 

Naar aanleiding van de toen ontstane bezorgdheid heeft districtscommissaris Ricardo Bhola het Platform medegedeeld dat het ongestoord en ongehinderd onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden op de begraafplaats kan verrichten. Met dat als voornaamste doelstelling heeft het Platform Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Blauwgrond ondertussen de volledige ondersteuning toegezegd gekregen van de Javaanse Islamitische organisaties. 

Om zaken betreffende de begraafplaats juridisch goed geregeld te krijgen heeft het Platform recentelijk op een vergadering met nabestaanden en de Islamitische organisaties besloten over te gaan tot de oprichting van een Stichting. Deze zal de naam dragen van  Stichting Belangenbehartiging Nabestaanden Openbare Begraafplaats Blauwgrond (BNOBB). Ondertussen worden regelmatig schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden op de begraafplaats verricht.

SS

error: Kopiëren mag niet!