Uitbrekende runderen uit Stalweide richten grote schade aan padieaanplant aan

Het probleem van uitbrekende runderen uit de Stalweide in Nickerie die grote schade aanrichten aan aangrenzende landbouwarealen, blijft zich voortslepen. Het probleem krijgt nu een andere dimensie nu de padiearealen pas zijn ingezaaid en de jonge padieaanplant begint op te komen.

Padieboeren van de aangrenzende Europolder Noord en de Brutopolder hebben er in de afgelopen drie tot vier weken letterlijk slapeloze nachten van overgehouden. Elke avond hebben ze de nachtelijke uren op hun rijstvelden moeten doorbrengen om ervoor te waken, dat de runderen niet hun landbouwpercelen, met daarop pas ingezaaide padie betreden op zoek naar voedsel. Vanwege de uitgestrektheid van de landbouwgronden hebben ze echter vaak niet kunnen voorkomen dat de runderen uit de Stalweide hun padiearealen betreden en grote schade aanrichten.

Foto rechts: Een beeld van de schade die door runderen is aangericht aan de jonge padieaanplant.

Gebrek aan voedsel en water

Sinds enkele maanden breken runderen uit de Stalweide op zoek naar water en voedsel. Door de aanhoudende droogte van de voorbije maanden is er onvoldoende gras en water in de Stalweide. Vanwege de gebrekkige omheining en poort bij de ingang kunnen de runderen vrijelijk uit de Stalweide uitbreken. Gedreven door honger en dorst zwemmen de beesten op andere plekken van de Stalweide het aangrenzende Van Wouwkanaal over, om van daaruit de rijstpolders te betreden. Dit tafereel van kuddes bestaande uit 100 tot 150 runderen speelt zich elke avond af. Dit gebeurt vanaf omstreeks 8 uur ’s avonds en duurt de hele nacht tot omstreeks 5 uur in de ochtend. De kudde begint zich dan weer terug te trekken via dezelfde route van waaruit ze zijn uitgebroken.

In de enkele honderden hectare grote Stalweide houden veeboeren in Nickerie hun runderen. Er bevinden naar schatting zich tussen de 1.000 tot 1.200 runderen op de Stalweide.

Padieboeren versus veeboeren

Een padieboer van de Europolder vertelt aan Dagblad Suriname. dat hij en zijn collega’s in de afgelopen drie tot vier weken elke avond de nacht doorbrengen in de rijstpolders om de uitbrekende runderen te verjagen. Hij vindt dat het de verantwoordelijkheid van de veeboeren is om ervoor te zorgen dat hun koeien niet uitbreken. Padieboeren hebben in de achterliggende weken vaak runderen geschut. Het schutten van de runderen is een heel karwei, omdat het geen “tamme” beesten zijn.

Omdat van overheidswege op korte termijn niet voor een oplossing zal kunnen worden gezorgd, hebben padieboeren en veeboeren woensdag ten overstaan van de politie afgesproken dat de veeboeren voortaan de wacht bij Stalweide doen en moeten voorkomen dat de runderen uitbreken. Indien toch blijkt dat runderen uitbreken en schade aanrichten, zullen padieboeren ter plekke de runderen schutten. De eigenaar zal dan hun runderen kunnen komen afhalen tegen vergoeding van de aangerichte schade aan de padieaanplant.

De Stalweide valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Reeds geruime tijd ontbreekt er een bestuur dat het beheer erover moet voeren. 

SS

error: Kopiëren mag niet!