Het belang van financiële educatie in Suriname 

Recentelijk circuleert viraal een video-opname van een Surinaamse influencer die onlangs als jonge ondernemer in de schulden is beland door voornamelijk een gebrek aan kennis over financiële onderhandelingen met bedrijven en partnerschappen. Deze situatie benadrukt duidelijk het belang van financiële educatie, voornamelijk onder jongeren, omdat velen niet bekend zijn met financiële onderhandelingstermen en de complexe processen die nodig zijn om ondernemer te worden. Het gebrek aan kennis op deze gebieden kan zorgen voor financiële valkuilen en problemen.

In Suriname hebben zowel vrouwen als mannen een vrij hoge geletterdheid. Dat wil zeggen dat volwassenen van 15 jaar en ouder in staat zijn zowel te lezen als te schrijven en te begrijpen wat er in korte, eenvoudige zinnen staat over hun alledaagse leven. 

Maar volgens cijfers van de World Bank Database van 2021 is de geletterdheid van volwassenen in Suriname lager onder vrouwen dan onder mannen, 93 procent van de vrouwen en 96 procent van de mannen zijn geletterd. 

Financiële educatie is het aanleren van kennis en vaardigheden die nodig zijn om beter om te gaan met geld, zoals budgettering, sparen, investeren en schuldbeheer. De term “financiële geletterdheid” gaat hand in hand met financiële educatie en verwijst naar het niveau van begrijpen en bekwaamheid van mensen om financiële concepten en principes te begrijpen en toe te passen in hun dagelijks leven, zoals het lezen, begrijpen en reageren op financiële informatie. 

Financiële educatie zou een onderdeel moeten zijn van het onderwijs op school. Met name een basis te leggen voor het financiële welzijn van jongeren in de toekomst door hen al op school te leren over ondernemerschap, budgettering en praktische financiële concepten. 

Toch ligt de verantwoordelijkheid ook bij jonge ondernemers om kennis op te doen over financiële concepten over ondernemerschap. Zelfeducatie, nieuwsgierigheid en actief onderzoeken zijn essentiële vaardigheden die men kan ontwikkelen voor een startende ondernemer. 

SD

error: Kopiëren mag niet!