President Santokhi: “Ik had beloofd dat ik dit land zou redden en die belofte zal ik zeker nakomen”

President Chandrikapersad Santokhi gaat de Kerstdagen in met een positieve boodschap over de actuele financiële situatie waarin het land verkeert. Hij begint zijn boodschap op social media met de mededeling, dat twee jaar geleden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het steunprogramma van het land heeft goedgekeurd.

“Er was veel kritiek en het programma ging gepaard met veel pijn, maar kijk wat deze regering onder leiderschap van mij heeft kunnen neerzetten”, aldus de president. 

Volgens hem gaat de gemeenschap 2024 in, in een stabieler land. “De wisselkoers is stabiel en we hebben een internationale reserve van meer dan USD 1 miljard. Onze lege kasreserve is nu meer dan USD 450 miljoen. De importdekking ging van 0 maanden van 5 tot 6 maanden en we komen van een economische groei van -8% en gaan naar een groei van 2.3%.”

Santokhi benadrukt ook maar weer eens, dat de regering het land overnam met een schuldenplafond van 165%. “Dit plafond is nu 119% waarbij we langzaam werken naar de norm van 60%. We zijn begonnen met een begrotingstekort van 19% en zijn gekomen tot een tekort van ruim 4%. We blijven ons inzetten om te voldoen aan de internationale norm van een begrotingstekort van 3% van het bbp.” 

Over de inflatie laat de president weten, dat die voorheen 60% was, en dit jaar gedaald is naar 40% en de verwachting van het IMF is dat in 2024 de inflatie tot 17% of meer zal dalen. “Dit betekent dat u steeds meer zal kunnen kopen met uw geld. Ik had beloofd dat ik dit land zou redden en die belofte zal ik zeker nakomen.”

error: Kopiëren mag niet!