Omgaan met vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren is een jaarlijks terugkerend probleem. Een groot deel van de honden heeft een geluidsovergevoeligheid, waar vuurwerkangst onder valt. Ook katten kunnen aan vuurwerkangst lijden. Als “huisbaasje” is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het dier zich veilig voelt en geen angst heeft.

Huisdieren zijn bang voor harde geluiden. Deze geluiden geven een natuurlijke angst die te maken heeft met de overlevingsdrang bij huisdieren. Het is heel normaal dat een dier reageert bij een fors geluid. Het ene dier zal wel gevoeliger reageren dan het andere dier. Er zijn typische hondenrassen die heel erg gevoelig zijn voor geluiden.

Indien dieren een nare ervaring hebben gehad met harde geluiden, dan kunnen ze er een soort fobie voor ontwikkelen. Dieren gaan paniekerig reageren bij het minste geluid. Sissen, fluiten of andere hoge tonen kunnen voor bepaalde huisdieren ook als een gevaar worden beschouwd. De angst en paniek van een huisdier is een signaal voor het baasje om hier rekening mee te houden en de nodige voorzorgen te nemen.

Angst bij honden en katten is gemakkelijk te herkennen. Zo zal de hond of kat zich verstoppen, onrustig worden (bijvoorbeeld bij onweer) zonder een echte reden, of  zonder aanleiding in huis plassen of zitten trillen. Huisdieren kunnen getraind worden om hun angst af te leren. Echter is dit niet eenvoudig en vraagt het heel wat training. Ook in Suriname zijn er eerder trainingen verzorgd aan hondenbezitters om de honden rustig te krijgen tijdens het afschieten van vuurwerk. Een volledige training duurt ongeveer 6 maanden.

Vuurwerk afsteken in de buurt van huisdieren wordt niet aangeraden. Dieren kunnen daardoor in paniek raken en wegvluchten of gewond raken of zelfs sterven. Indien er toch vuurwerk in de buurt is, dan is het advies om de huisdieren binnen te houden vanaf het donker wordt. Ramen en deuren moeten goed afgesloten worden en ook kan de televisie of radio wat luider worden gezet, zodat huisdieren het geluid van het vuurwerk niet/minder kunnen horen. Bij een huisdier zoals een hond, kan aan de dierenarts worden gevraagd om een kalmeringsmiddel voor te schrijven.

SK

error: Kopiëren mag niet!