Meer brandstof geïmporteerd in derde kwartaal

In het derde kwartaal van dit jaar werd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar in totaal 21 procent meer aan motorbrandstof geïmporteerd, waarbij de import van premium gasoline en premium diesel respectievelijk met 24 procent en 19 procent toenam. Er zijn 98.000 barrels brandstof meer geïmporteerd. In totaal zijn in genoemde periode 984.000 barrels brandstof op de lokale markt afgezet. 

De hogere brandstofimporten hadden mede te maken met de verminderde productie van Staatsolie vanwege een technisch probleem bij de raffinaderij. De importwaarde van premium diesel en premium gasoline bedroeg in het derde kwartaal USD 80 miljoen. Over dezelfde periode vorig jaar bedroeg de importwaarde USD 73 miljoen.

Uit een analyse van de oliesector van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over het derde kwartaal 2023 blijkt, dat de prijs van ruwe olie op de internationale markt relatief laag bleef, vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De gemiddelde lokale pompprijs daarentegen steeg van circa SRD 22 in het derde kwartaal 2022 naar SRD 44 per liter in het derde kwartaal 2023 als gevolg van de hogere SRD/USD wisselkoers, de invoering van BTW en de afbouw van de overheidssubsidie die vooral in het eerste halfjaar 2023 de prijs deed stijgen.

In het derde kwartaal 2023 was er over het algemeen sprake van een verminderde productie door Staatsolie vanwege een technisch probleem bij de raffinaderij. Door de sterke daling in de productie van gasoline werd veel minder lokaal afgezet, voor een deel ten gunste van de export. Bij diesel is juist minder geëxporteerd om in de lokale behoefte te voorzien.

De importen van diesel en gasoline namen sterk toe, wat resulteerde in een toename in de totale afzet van diesel, terwijl die van gasoline desondanks afnam vanwege de lage afzet door Staatsolie.

SS

error: Kopiëren mag niet!