Een jaar van uitdagingen en herstel ondanks inflatie en werkloosheid

De Surinaamse economie heeft het afgelopen jaar een dubbel gezicht laten zien. Enerzijds waren er tekenen van herstel na de dieptepunten veroorzaakt door de Covid-19 pandemie, maar aan de andere kant kregen burgers en bedrijven te maken met aanhoudende inflatie en uitdagende arbeidsmarktcondities.

Inflatie, een sluipende uitdaging:

Suriname heeft dit jaar een inflatiepercentage van 42.9% gehad, volgens data van de Centrale Bank van Suriname. De aanhoudend hoge inflatie heeft het dagelijks leven van de gewone burger aanzienlijk duurder gemaakt. De prijzen van basisgoederen zijn gestegen, waardoor de financiële druk op huishoudens toeneemt.

De lokale ondernemer R.K., eigenaar van een supermarkt in het centrum van Paramaribo, zegt het volgende: “We merken dat klanten steeds bewuster en zorgvuldiger hun inkopen doen. De inflatie dwingt hen om keuzes te maken die ze anders niet zouden hoeven maken.”

Werkloosheid: zorg of kans?

De werkloosheid is een ander heikel punt in het economisch spectrum. Hoewel de officiële werkloosheidscijfers voor dit jaar laten zien dat er sprake is van een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft het cijfer van 11.2% een bron van zorg. Vooral jongeren en pas afgestudeerden vinden het lastig om geschikt werk te vinden.

Toch ziet K.R., hoofd van een lokale non-gouvernementele organisatie die zich bezighoudt met jeugdwerkgelegenheid, kansen in de crisis: “We moeten deze tijd zien als een kans om het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Met gerichte trainingen en opleidingen kunnen we de jeugdwerkloosheid terugdringen.”

Huizenmarkt: stabilisatie of bubbel?

De huizenmarkt in Suriname toont een gemengd beeld. Met een stabilisatie in sommige gebieden en tekenen van een ‘bubbel’ in anderen, blijven potentiële huizenkopers voorzichtig. De hogere prijzen moeten soms gezien worden in de context van de algehele inflatie.

Economisch analist V.D. waarschuwt echter: “We moeten voorzichtig zijn met de huizenprijzen in Suriname. Ja, er is een natuurlijke waardetoename, maar we willen Italiaanse of Spaanse taferelen, waar de markt ineens instort, absoluut voorkomen.”

De Surinaamse regering heeft het afgelopen jaar verschillende maatregelen getroffen om de economische groei te stimuleren en de financiële druk op burgers te verlichten. Deze maatregelen omvatten onder andere investeringen in infrastructurele projecten en steun aan kleine en middelgrote ondernemingen.

Afsluitend kan gesteld worden dat de Surinaamse economie zich op een kruispunt bevindt. Enerzijds biedt de geleidelijke wereldwijde economische heropleving hoop op verbetering, maar anderzijds moeten de persistent hoge inflatie en werkloosheidscijfers aangepakt worden om een duurzaam herstel voor alle Surinamers te waarborgen. De taak voor beleidsmakers, ondernemers en burgers blijft de realisatie van een veerkrachtige economie die bestand is tegen zowel interne als externe schokken.

error: Kopiëren mag niet!