Financiële middelen Verkeersautoriteit komen van rij- en voertuigenbelasting, verzekeringspremies en boetegelden

De financiële middelen van de in te stellen Verkeersautoriteit zullen komen van de overheidsbegroting, en van de opbrengsten van rij- en voertuigenbelasting, de verzekeringspremies van verzekeringsmaatschappijen en van boetegelden van verkeersovertredingen. 

In de beginfase van de oprichting van de Autoriteit zal de overheid inkomen met een bijdrage van SRD 2 miljoen. Voorts zal ze 10 procent uit de opbrengsten van de rij- en voertuigenbelasting gaan naar de Verkeersautoriteit, alsmede 25 procent van boetegelden verkregen uit verkeersovertredingen. De Verzekeringsmaatschappijen zullen jaarlijks met 10 procent van de verzekeringspenningen bijdragen in de begroting van de Verkeersautoriteit. Dit staat in het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit. 

In het parlement vond dinsdag de voortzetting plaats van de behandeling van het wetsontwerp. Minister Kenneth Amoksi van Justitie van Politie voerde daarbij het woord.

Volgens zijn uitleg is de instelling van een Verkeersautoriteit een van de eerste maatregelen die getroffen worden om de toenemende aantallen verkeersslachtoffers het hoofd te bieden. Het toenemende aantal verkeersslachtoffers komt vanwege de groeiende bevolking en toenemende mobiliteit.

De Autoriteit zal als centraal punt dienen voor het aansturen, optimaliseren en het monitoren van de verkeersveiligheid en het coördineren van activiteiten die met verkeersveiligheid in het algemeen te maken hebben.

Activiteiten en maatregelen die de verkeersveilgheid beïnvloeden, maar die wettelijk de verantwoordelijkheid zijn van bepaalde instanties en afdelingen, zullen door de Verkeersautoriteit worden uitgevoerd. 

De aanleg van weginfrastructuur, de handhaving van wetten en regels, de planning van woongebieden, het verzamelen en bijhouden van data, en de zorg voor verkeersslachtoffers, zijn hiervan voorbeelden.

De Autoriteit zal onder meer de taken overnemen van de politie, met name het afnemen van verkeersexamens, de afgifte van rijbewijzen en bromfietscertificaten, het uitgeven van eerste keuring van het kentekennummer, de registratie van motorrijtuigen en het afgeven van kentekennummers. Uit de praktijk blijkt namelijk, dat deze werkzaamheden oneigenlijke taken van de politie zijn. De Autoriteit zal ook belast zijn met het trainen en examineren van rijinstructeurs.

Door het instellen van de Verkeersautoriteit zal het verkeersveiligheidsbeleid duurzaam, verantwoord en centraal aangestuurd kunnen worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!