Sentinel-nucleair afschrikmiddel

DOOR DUNCAN MIL
December 18, 2023 – De Sentinel-revisie ter waarde van 96 miljard dollar zal de landzijde van de Amerikaanse nucleaire triade moderniseren en de vijf decennia oude Minuteman III intercontinentale ballistische raketten vervangen.

De nucleaire triade zorgt voor afschrikking via land-, zee- en luchtmachten. Om het landgedeelte van de triade te moderniseren, zal de luchtmacht nieuwe Sentinel intercontinentale ballistische raketsystemen (ICBM’s) en andere infrastructuur installeren om het wapensysteem 21e-eeuwse connectiviteit te geven over zijn enorme netwerk.

De revisie zal tegen 2030 400 Minuteman III ICBM’s in 450 raketsilo’s, hun controlecentra, drie nucleaire raketbases en andere testfaciliteiten vervangen met een oppervlakte van 82.600 vierkante kilometer (31.900 vierkante mijl).

De inzet van het Sentinel-systeem zal beginnen op de F.E. Warren Air Force Base, Wyoming; Malmstrom AFB, Montana; en Minot AFB, North Dakota, de komende 15 jaar.

Sommigen hebben kritiek geuit op de upgrade, die het systeem in theorie kwetsbaarder zou kunnen maken voor cyberaanvallen.

Minuteman III debuteerde in 1968, 10 jaar nadat het programma aanvankelijk begon.

Generaal Thomas Bussiere, commandant van het Air Force Global Strike Command, zei dat sommige politici vraagtekens hebben gezet bij de noodzaak om “zoveel geld te investeren in een capaciteit die nooit zal worden gebruikt.”

“Ik zou je willen aanbieden dat [het] elke dag van de week, elke seconde van elk uur wordt gebruikt. De waarde, kracht en kracht van deze kracht schuilt in haar bestaan”, voegde Bussiere eraan toe.

error: Kopiëren mag niet!