Volgens de Surinaamse president Chan Santokhi is het onvermijdelijk dat Desi Bouterse binnenkort de gevangenis ingaat. “Er is geen andere keuze”, zegt hij donderdagavond in gesprek met het Nederlandse tv-actualiteitenprogramma Nieuwsuur. “De wetten van het land moeten gevolgd worden.”
Oud-president Bouterse kreeg gisteren twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Maar, er is nog geen sprake van onmiddellijke gevangenneming. Santokhi hoopt dat dat snel gebeurt. “Eén ding staat vast: er is een vonnis en dat vonnis moet worden uitgevoerd.”
Maar de huidige president benadrukt ook dat Bouterse nog gratie kan aanvragen. Als dat inderdaad gebeurt is het aan Santokhi zelf om daar een oordeel over te vellen.
Zo’n gratieverzoek moet Bouterse doen binnen acht dagen na de uitspraak. Eerder zei Santokhi dat hij vindt dat veroordeelde moordenaars nooit in aanmerking zouden moeten komen voor gratie.
Santokhi verwacht niet dat Bouterse zal proberen het land te ontvluchten. “We hebben daar geen indicatie voor. Bij eerdere veroordelingen is hij ook altijd in het land gebleven.”
De definitieve veroordeling van Bouterse is volgens Santokhi een grote dag in de geschiedenis van Suriname. “Het heeft ons jaren gekost, maar we kunnen nu wel zeggen dat we een zwarte bladzijde in onze geschiedenis afsluiten.” Verder noemt hij de uitspraak “een bevestiging dat we een heel sterke democratische rechtsstaat zijn”.
Naast Bouterse zijn ook vier ex-militairen veroordeeld. Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Benny Brondensten en Stephanus Dendoe hoorden woensdag dat ze vijftien jaar cel krijgen.