Minister Amoksi: “Het rijbesluit wordt aangepast ten aanzien van elektrische voertuigen zoals E-bikes”

Tijdens de behandeling van de ontwerpwet met betrekking tot de instelling van de verkeersautoriteit (Wet Instelling Verkeersautoriteit) in de openbare vergadering van de Nationale Assemblee dinsdag 19 december, deelde minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi mee, daf met betrekking tot het gebruik van elektrische voertuigen die als een rijwiel of een bromfiets kunnen worden aangemerkt het Rijbesluit zal worden aangepast.

De minister gaf aan dat het in het kader van de veiligheid op de weg van belang is dat deze elektrische voertuigen, voor zover ze worden aangemerkt als een rijwiel of bromfiets, ook voldoen aan daarvoor ingevolge het Rijbesluit gestelde vereisten. In het bijzonder ten aanzien van hun inrichting en voorzieningen ten aanzien van de bestuurders. 

“Voor zover zij worden aangemerkt als een bromfiets zullen zij naast de technische vereisten ook moeten voldoen aan onder andere de WAM-wet verzekering, registratie en keuring, terwijl de bestuurders een veiligheidshelm moeten dragen en de leeftijd van 16 jaar moeten hebben bereikt”, aldus minister Amoksi. Momenteel bevindt de leeftijdsgrens zich nog in een discussiestadium. 

De discussie rond regelgeving met betrekking tot e-bikes heeft al geruime tijd de aandacht onder de samenleving, met name vanwege recente incidenten. In een recente aanrijding was een 10-jarige betrokken die als passagier op een e-bike zat, zonder helm. Vorig jaar verleendej een 10-jarige e-bike bestuurder geen voorrang aan het verkeer en overleed. Deze tragische gebeurtenissen hebben de noodzaak benadrukt om de regelgeving rondom e-bikes zorgvuldig te overwegen en mogelijk aan te passen. 

SD 

error: Kopiëren mag niet!