Gemengde reacties na definitief vonnis 20 jaar celstraf NDP-leider Bouterse

Oud-president, oud-dictator en NDP-voorzitter Desi Bouterse is woensdag door het Hof van Justitie als  hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces tot twintig jaar celstraf veroordeeld. Hiermee is aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) voldaan en het eerder door de Krijgsraad uitgesproken vonnis werd bevestigd. Bouterse was zelf niet komen opdagen op de zitting. 

Volgens het Hof is bewezen dat de 78 jarige Bouterse direct betrokken is geweest bij de moord op vijftien mannen en is er wel degelijk sprake van voorbedachte rade. Medeverdachten Stephanus Dendoe, Ewald Gefferie, Benny Brondenstein en Iwan Dijksteel hebben elk 15 jaar gevangenisstraf gekregen. 

Reacties 

Advocaat Hugo Essed van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, reageerde na het vonnis opgelucht en sprak van een juweel van een vonnis. Volgens hem staat Vrouwe Justitia weer rechtovereind in Suriname. Essed gaf aan dat er naar volgens hem geen obstakels zijn in de uitvoering van het vonnis.

Collega Irwin Kanhai, advocaat van de verdachten, zei  tegenover media niet verrast te zijn met de uitspraak. Hij gaf aan dat hij het hoofd zal buigen voor het hoogste rechtsprekende orgaan in Suriname, het Hof van Justitie. Voorts stelde hij, dat er geen vervolgstappen zijn. Kanhai wacht wel op het vonnis op papier om die te bestuderen en inhoudelijk te bespreken. 

Sunil Oemrawsingh, nabestaande en voorzitter van de Sichting 8 december 1982, toonde zich opgelucht. Hij liet weten, dat zijn gedachten uitgaan naar de moeders en weduwen van de vermoorde mannen. “Wij tonen ons diepste respect voor de nabestaanden die jarenlang strijden voor gerechtigheid. Zij hebben, ondanks het ontbreken van vaders in huis, hun gezinnen opgevoed tot goede burgers.” 

NDP

In Ocer, het hoofdkwartier van de NDP, was de sfeer bedrukt. De NDP-leider had een verklaring uitgebracht waarin tot rust werd opgeroepen. Parlementariër en NDP-kopstuk Melvin Bouva zei tegenover D-TV dat de NDP zich rustig zal houden. Maar, dat betekent volgens hem niet dat er niets te zeggen valt. Bouva gaf aan in een later stadium terug te zullen komen op het vonnis. 

Oud-districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost gaf wel aan zijn hoofd te jeuken met het vonnis. Volgens hem geeft het vonnis duidelijk aan, dat mensen in het land nog steeds gekoloniseerd zijn in het denken. Oud-parlementsvoorzitter Jennifer Simons-Geerlings stelde niet verrast te zijn en rustig om te zullen gaan met het vonnis.

error: Kopiëren mag niet!