Stadsdrukte in Paramaribo neemt af: Minder drukte en sluitende winkels zaterdagmiddag

In het hart van Paramaribo is een opmerkelijke verandering merkbaar, aangezien de eens drukke stad nu op zaterdagmiddagen opvallend rustig is. Voorheen stond het weekend garant voor levendige stadsdrukte, maar nu lijkt een groot deel van de stad bijna verlaten.

Winkel op de hoek

De verminderde drukte kan verschillende oorzaken hebben. Het lijkt er wel op dat de opkomst van talrijke Chinese winkels en boetieks dichtbij huis een significante rol speelt. Veel consumenten geven de voorkeur aan het gemak van lokale winkels, waardoor de noodzaak om naar het stadscentrum te gaan afneemt. Hierdoor sluiten veel winkels eerder of zijn ze zelfs helemaal gesloten op zaterdagmiddagen. 

Online shopping

Een andere belangrijke factor is de groei van online winkelen onder Surinamers. Haast een ieder, jong tot oud, is bekend met de populaire term “online laten halen”. Mensen hebben nu meerdere mogelijkheden om via tussenpersonen bestellingen te plaatsen op populaire websites zoals Amazon, Walmart, Fashion Nova, SHEIN, en talloze anderen voor artikelen van kleding tot huishoudspullen. De mogelijkheid om comfortabel vanuit huis inkopen te doen beïnvloedt zeker wel het koopgedrag van de consumenten. Dit heeft niet alleen invloed op de stadsdrukte, maar ook op het sluiten van winkels. 

De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar, met slechts een handvol mensen die dagelijks en in het weekend door de straten van de stad dwalen. Bovendien zijn de traditionele koopavonden, die vroeger gebruikelijk waren, nu zeldzaam geworden. De veranderende winkelgewoonten hebben een aanzienlijke impact op de dynamiek van het stadscentrum van Paramaribo.

SD

error: Kopiëren mag niet!