Scheepvaartaanvallen in de Rode Zee

December 19, 2023 – Drone- en raketaanvallen door Jemen’s, door Iran gesteunde Houthi-militanten op schepen in de Rode Zee hebben de Verenigde Staten ertoe aangezet een multinationale maritieme taskforce te leiden om vitale zeeroutes te beschermen.

“Dit is een internationale uitdaging die collectieve actie vereist. Daarom kondig ik vandaag de oprichting aan van Operatie Prosperity Guardian, een belangrijk nieuw multinationaal veiligheidsinitiatief”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dinsdag in een verklaring.

Deelnemende landen zijn onder meer Bahrein, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, de Seychellen en Spanje.

De pro-Palestijnse Houthi-beweging in Jemen beloofde de marinemissie te trotseren en Israëlische doelen in de zuidelijke Rode Zee en de Straat van Bab al-Mandeb te blijven aanvallen.

“Ons standpunt zal niet veranderen in de richting van de Palestijnse kwestie, of er nu een marinealliantie wordt opgericht of niet”, vertelde Houthi-functionaris Mohammed Abdulsalam aan Reuters.

De aanvallen hebben de maritieme handel via het Suezkanaal ontwricht, waarbij sommige schepen via het zuidelijkste puntje van Afrika een veel langere oost-westroute volgen. De reis via Kaap de Goede Hoop voegt ongeveer 8.500 zeemijl (15.740 km) en nog eens 26 dagen toe.

error: Kopiëren mag niet!