CBvS bezig met voorbereiding wet- en regelgeving betaaldienstverleners

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is in een vergevorderd stadium bezig met het voorbereiden van wet- en regelgeving voor betaaldienstverleners. Betaaldienstverleners kunnen volgens de Bank, mits zij aan de gestelde voorwaarden voldoen, de kans krijgen om tot de Surinaamse markt toe te treden. Een rode draad door de regelgeving is het houden van prudent toezicht en het voldoen aan de aanbevelingen van de internationale Financial Action Task Force (FATF) en de Anti-money laundering (AML) standaarden van internationale partners. 

Onlangs is tijdens debatten in de Nationale Assemblee kamerbreed nogal behoorlijk kritiek geuit over de kwaliteit van zowel het nationaal als internationaal betalingsverkeer. De afwezigheid van internationale betalingssytemen in het land vinden Assembleeleden onbegrijpelijk. De burgerij wordt hiermee ten opzichte van de rest van de wereld achtergehouden. Het betalingssysteem in Suriname ligt meer dan 20 jaar achter op de ontwikkelingen in de wereld. Men wilde weten wat de redenen zijn wat de ontwikkeling van internationale betalingssytemen in Suriname tegenhoudt. 

Betaaldienstsystemen

Assembleeleden houden de Centrale Bank van Suriname hiervoor verantwoordelijk. De kwestie van internationale betaaldienstverleners kwam in het parlement aan de orde tijdens de debatten rond de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen. Betaaldienstverleners zijn bedrijven die zich bezighouden met het verlenen van betaaldiensten.

Tijdens de debatten in het parlement werden betaaldienstsystemen genoemd zoals PayPal en Stripe. Dit zijn bekende internationale betaaldienstverleners die reeds decennia door honderden landen in de wereld en door miljoenen mensen worden gebruikt. Andere internationaal bekende betaaldienstverlenerss zijn onder meer Adyen, Swift en Amazone Pay.

Mede naar aanleiding van de debatten in het parlement laat de Centrale Bank van Suriname op haar website weten, dat vanwege haar wettelijke toezichtstaak, namelijk het bevorderen van een goede werking van het binnenlands en buitenlands betalingsverkeer, het stimuleren van giraal betaalverkeer, het bevorderen van financiële inclusie en educatie hoog op haar agenda staan.

VASP-sector

De Centrale Bank zegt ook, dat naast betaaldienstverleners het voor Suriname ook van belang is om te werken aan een wettelijk kader voor de zogenoemde Virtual Asset Service Providers (VASP’s) oftewel cryptodienstverleners.

Dit zijn providers die diensten aanbieden met betrekking tot virtuele activa, zoals het omwisselen van virtuele activa voor fiatvaluta op crypto exchanges en het betalen, bewaren en beheren van virtuele activa in crypto wallets. Inmiddels is de Bank gestart met een sectorale risicoanalyse, het startpunt voor het opstellen van een gedegen beleid en regelgeving voor de VASP-sector.

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van financiële innovatie, staat de Bank regelmatig in gesprek met FinTech bedrijven die aangeven een volwassen business case te hebben uitgewerkt. Bij ontvangst zal een dergelijk plan worden onderworpen aan een grondig onderzoek, indien nodig in overleg met het ministerie van Financiën. 

Het vertrouwen dat de samenleving in de CBvS heeft gesteld, haar rol als onafhankelijke toezichthouder en haar verantwoordelijkheid voor het prudent omgaan met de internationale reserves, neemt de Bank zeer serieus. De CBvS benadrukt dat zij zich in geen geval zal lenen voor het voeren van een promotie van specifieke producten en/of marketingcampagnes noch zal investeren in risicovolle financiële producten.  

De Bank neemt dan ook uitdrukkelijk afstand van recente berichtgeving in de media als zou zij voornemens zijn een deel van haar internationale reserves te converteren in BitCoin. Dit betrof slechts de suggestie van een marktpartij die de Bank recentelijk heeft aangehoord. 

De Bank houdt te allen tijde marktontwikkelingen en innovaties in de financiële sector bij, in het bijzonder FinTech diensten die het potentieel hebben bij te dragen aan haar beleidsdoelstellingen op het gebied van digitaal betalingsverkeer en financiële inclusie en zal, waar toepasselijk, acties ondernemen om deze doelen op transparante en prudente wijze te realiseren.

SS     

error: Kopiëren mag niet!