Polarisatie gaat voort

Na de uitspraken gedaan enkele dagen terug in het NDP-partijcentrum in Suriname, zijn de verwachtingen hoog gespannen in Suriname. Op social media is de polarisatie duidelijk te merken. Zo is er een meneer die op het digitaal nieuwskanaal De Nieuwe Politiek heeft verklaard dat de hoofdverdachte veel meer mensen had moeten vermoorden op 8 december. Hij zou volgens deze man, ene Oom Le, te weinig mensen hebben vermoord. Verder zei de man ook dat de ‘hindoestanen’ uit het land moeten worden gezet, omdat ze immigranten zijn. Dit alles staat keihard op de video die gepost is door D-TV op TikTok op 17 december 2023. 

Het interview is opgenomen door een manspersoon genaamd Jerrel. TikTok draagt zo bij aan haatzaaierij in Suriname. Op deze video komen dan de zogenaamde Surinamers vanuit verschillende landen aan het woord. En die geven over het algemeen de man een 10 punt. Zover staan de zaken inmiddels in Suriname. En we hebben het eerder hier geschreven en we zullen het blijven herhalen, zo is de genocide in Rwanda ook begonnen. Het begon allemaal toen men vrij in het openbaar haat mocht zaaien tegen bepaalde bevolkingsgroepen. 

Het moet gezegd worden dat op social media vanuit alle groepen racistische opmerkingen worden gemaakt, maar dat is vanuit het publiek. Maar door mensen en inmiddels bekende Surinamers wordt er niet vanuit alle groepen racistische opmerkingen gemaakt. Het komt van mensen die interviews geven en die gericht zijn tegen 1 bepaalde bevolkingsgroep. Deze zaak moet aan de organisaties die te maken hebben met mensenrechten worden gemeld. 

De racistische opmerkingen die gemaakt worden tegen deze bevolkingsgroep, zijn eerder gemaakt op SRS en nu op De Nieuwe Politiek en Culturu TV en bij vlagen ook Lim FM. We zijn niet tegen vrijheid van meningsuiting, maar dat heeft zijn grenzen. Er wordt beweerd dat de NDP een nationale partij is, maar dat is de NDP zeker niet. De NDP is een creools-nationalistische partij die vanuit haar pr-kanalen discrimineert en zelfs haat zaait tegen met name een bepaalde bevolkingsgroep. Iedereen die participeert binnen de NDP moet erkennen wat Surinaams is en die cultuurpatronen erkennen als te zijn verheven boven andere Surinaamse cultuurelementen. Zo is er een zogenaamde dichter die op de radio afstand heeft gedaan van het land van waaruit ooit zijn voorouders als immigranten naar Suriname zijn gekomen. Sinds deze nieuwe president in functie is, is het normaal om haatpreken in Suriname te houden. En die ruimte krijgen geïnterviewde personen, dat wordt toegelaten door bepaalde kanalen. 

Dat haat prediken is eenzijdig, en de onderlinge scheldpartijen is dan van iedereen naar iedereen in de comments. We schrijven hier al een hele tijd over, echter zijn we ons niet bewust van preventieve veiligheidsmaatregelen die door de regering mogelijk zijn getroffen. Er is een angst in Suriname dat wanneer de rechter niet uitgaat van klassenjustitie, maar de eis van het OM honoreert, dat er onlusten gaan uitbreken in Suriname. 

Toen tijdens de massameeting van afgelopen zaterdag, de vloer werd opengegooid, is weer eens duidelijk geworden hoe de massa van NDP er in grote lijnen uit ziet. Het zijn mensen die een eigen mening hebben over wet en recht, over intimidatie, over racisme en over geweld en criminaliteit. Er is een veiligheidsdocument moedwillig uitgelekt om de situatie van ongerustheid tot stand te brengen. De president moet veiligheidsadviseurs tot zijn beschikking hebben die hem over de veiligheidssituatie in zijn land moeten kunnen briefen. Eigenlijk is wat is uitgelekt, geen geheim nieuws. Het was al buiten bekend, althans er waren vermoedens daarover. 

Inmiddels zijn bedrijven in de stad zich aan het beraden wat ze op 20 december moeten doen. De NDP heeft in principe zijn aanhangers vrijgelaten om te doen wat nodig is op en na 20 december. De woorden van de hoofdverdachte en partijvoorzitter zijn opgevat als een bedreiging naar de rechters die met deze zaak belast zijn. 

Hoe je het draait of keert, de zaak van de 20 decembermoorden komt op 20 december aan een einde. We meenden te hebben kunnen opvangen dat men de datum beter had kunnen kiezen door de verdachten ten minste een rustige kerst en oud op nieuw te gunnen. In elk geval zal de zaak dus afgesloten zijn en kan de politiek na deze datum zich op een hoger plan gaan posteren. Te veel is in de afgelopen periode gesteund en misbruik gemaakt door de politiek van deze moorden. Na de strafzaak zal deze periode voorbij zijn en zal het harder worden voor politici om de kiezer te overtuigen. 

De manier waarop in de media kritiek wordt geuit en haat wordt gezaaid, ziet het ernaar uit dat de verkiezingen van 2025 op de etnische toer zullen gaan. Er zijn al etnische oproepen gedaan door de ABOP en de PL. Leiders uit de 2 overgebleven bevolkingsgroepen moeten nog een oproep doen voor etnisch stemmen. En dan is het feest compleet. Maar de verkiezingen zijn nog heel ver met 20 december die alle aandacht terecht eist.

error: Kopiëren mag niet!