Padieinzaai ontsnapt ternauwernood aan mislukking door watergebrek

De padieinzaai in Nickerie voor het huidig najaarsseizoen lijkt ternauwernood aan een mislukking te zijn ontsnapt. Vanuit het pompgemaal Wakay wordt sinds vorige week via het meer dan 60 kilometer lange Corantijnkanaal voldoende irrigatiewater aangevoerd. Boeren beginnen nu eindelijk over voldoende water te beschikken om hun padiearealen te kunnen bevloeien ten behoeve van de inzaai. Met nog ongeveer twee weken te gaan op de inzaaikalender, die eind december afloopt, zetten padieboeren nu alles op alles om hun arealen in te zaaien.

Door de enige tijd ontoereikende aanvoer van irrigatiewater heeft inzaai van padie ernstige achterstanden opgelopen. Indien er niet gauw verbetering zou komen in de wateraanvoer was de kans groot dat vele padiearealen niet tijdig ingezaaid zouden worden. Dat zou ernstige gevolgen hebben voor de rijstproductie. 

Padiearealen in Nickerie worden nu volop bevloeid om ingezaaid te worden. Op de foto is te zien hoe de kleine padieboeren hun arealen inzaaien.

Vlak aan het begin van de inzaaiseizoen heeft Landbouw-minister Parmanand Sewdien tegen Dagblad Suriname aangegeven dat er ongeveer 30.000 hectare is klaargemaakt voor de inzaai. Hoeveel dit seizoen zal zijn ingezaaid zal over 2 tot 3 weken duidelijk zijn wanneer na de inzaai de veldgegevens binnen zijn.

Door de nu al enige maanden aanhoudende droogte was het duidelijk dat de huidige padieinzaai in problemen zou komen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft een soort noodactieprogramma uitgevoerd om het hoofd te bieden aan de droogte. Irrigatiekanalen werden opgeschoond, alsook natuurlijke waterwegen in de Nannizwamp. Het waterpeil in de Nannizwamp ligt al enige maanden ver beneden de ideale stand. De twee functionerende pompen te Wakay bleken echter niet tijdig en in voldoende mate te kunnen voorzien in de grote behoefte aan irrigatiewater. Een groot aantal boeren die hun arealen reeds hadden bewerkt wachten al weken op de aanvoer van water. Het besluit van LVV en het Overliggend Waterschap MCP (Multipurpose Corantijn Project) om de derde waterpomp te Wakay door eigen technici te laten repareren was een juiste. 

Begin vorige week is het technici gelukt de derde pomp aan de praat te krijgen. Al enkele dagen wordt er in voldoende hoeveelheden irrigatiewater vanuit Wakay naar de rijstpolders in het oostelijk deel van Nickerie gepompt. De opgelopen achterstand in de inzaai wordt nu in ijltempo ingelopen.  

SS 

(Fototekst top:  LVV-minister Parmanand Sewdien heeft zich het afgelopen weekend georiënteerd in Nickerie met betrekking tot de watersituatie en de padieinzaai. Hij deed daarbij de Nannie- en de Brutopolder aan waar boeren bezig waren water op te pompen en padie in te zaaien.)

SS

error: Kopiëren mag niet!