Nieuwe TCT-minister Ramsaran mag brood- en banketbak-cursisten verblijden met certificaat

Toeristen aantrekken met een broodje en gebakje??

Sinds kort wordt het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) geleid door de ‘mislukte’ minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Uraiqit Ramsaran. Velen in de samenleving zullen zich afvragen of hij zijn nieuwe ministerie wel goed kan leiden en wat hij weet van de drie beleidsgebieden van dat TCT-ministerie.

Albert Jubithana droeg woensdag 13 december het bewind van TCT met het ondertekenen van een protocol over aan Ramsaran.

In ieder geval was een van zijn eerste taken het uitreiken afgelopen vrijdag van certificaten aan 16 personen die met succes van 11 tot en met 15 december te Albina zijn getraind in het bakken van brood en banket. Maar, wat heeft het bakken van brood en banket nu te maken met een van de drie beleidsgebieden van Ramsaran’s nieuwe speeltje, het ministerie van TCT? Tja, de training was toch echt door TCT georganiseerd, maar… in samenwerking met het Suriname Hospitality and Tourism Training Center (SHTTC).

De basistraining was gericht op het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van brood en gebakjes bakken om het toerisme in lokale gemeenschappen te ondersteunen bij het creëren van nieuwe economische kansen, zo werd door de regeringsvoorlichtingsdienst Communicatie Dienst Suriname gemeld. Tja, zo lusten we er nog wel een paar. Ondersteunen van toerisme in lokale gemeenschappen door een handjevol mensen te trainen in het bakken van brood en gebakjes? 

Zijn er geen betere en effectievere manieren om het toerisme te ondersteunen, of is dat nog wat te moeilijk voor de kersverse bewindsman op de derde dag van zijn beheer over het ministerie van TCT? Gaan we ook een training brood- en banketbakken krijgen voor grondpersoneel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, of voor personeel van de Communicatie Dienst Suriname?

Bij de uitreiking van de certificaten aan de 16 nieuwe koekebakkers kon Ramsaran ook nauwelijks iets meer zeggen dan, dat hij “zelfredzaamheid herkent bij de participanten”. “We zullen nog meer doen om de samenleving erbij te betrekken.”

De minister gelooft dat eenheid en samenwerking sleutelingrediënten zijn voor duurzame groei en welvaart, zo sprak hij vrijdag. Wat een cliché!! Duurzame groei en welvaart door eenheid en samenwerking?? Het zijn woorden van een minister die kennelijk zijn metier nog steeds niet begrijpt. Wat zijn woorden gelden voor iedereen in de lokale Surinaamse samenleving.

Hij beweerde ook ingenomen te zijn “met de landelijke trainingen en benadrukte het belang van het zelf bepalen van het tempo en het ontwikkelen van persoonlijke marketingstrategieën”. “Deze nieuwe vaardigheden zijn van onschatbare waarde voor de lokale bevolking van Albina, omdat ze nu in staat zijn om hun eigen brood en banket te maken en te verkopen”, aldus de ‘woordvoerder van de bakkerijsector’ in het land.

Volgens Ramsaran worden “nieuwe inkomstenbronnen gecreëerd en wordt de lokale economie gestimuleerd door lokale gemeenschappen de mogelijkheid te geven om hun eigen brood en banket te maken en te verkopen”. Maar hij zal toch werkelijk niet geloven, dat brood en banket in gemeenschappen toeristen gaat aantrekken?? Als hij dat werkelijk gelooft, dan zal hij toch zelf eens wat cursussen ‘toerisme-ontwikkeling’ moeten volgen…… en inzien dat je geen toeristen aantrekt met een broodje en stukje gebak.

PK

error: Kopiëren mag niet!