De Egyptische Sisi stelt zijn derde termijn veilig

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi werd op maandag 18 december 2023 herverkozen voor een derde termijn van zes jaar. Hij behaalde 89,6% van de stemmen bij de verkiezingen van 10 tot 12 december, zoals bevestigd door de Egyptische verkiezingsautoriteit.

Sisi kreeg in de race te maken met drie uitdagers. Hazem Omar, leider van de Republikeinse Volkspartij, eindigde als tweede met 4,5% van de stemmen. Farid Zahran van de Sociaal-Democratische Partij en Abdel-Sanad Yamama van de centristische Wafd-partij volgden, met respectievelijk 4% en 1,9%.

Ruim 39 miljoen Egyptenaren stemden op Sisi, die het land tien jaar lang heeft geleid sinds hij uit het leger kwam. De verkiezingen rapporteerden een opkomst van 66,8%. De derde termijn van Sisi, die in april begint, komt overeen met de grondwettelijke limiet voor het presidentschap.

De verkiezingen vonden plaats te midden van verschillende nationale crises. Deze omvatten verhoogde spanningen tussen Israël en Hamas in Gaza en de ernstige economische neergang in Egypte. Het land wordt geconfronteerd met een jaarlijkse inflatie van 36,4%, waardoor de prijzen van essentiële voedingsmiddelen wekelijks stijgen.

Sisi werd voor het eerst president in 2013, als opvolger van Mohamed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte. Hij werd in 2018 herkozen met 97% van de stemmen. Tijdens zijn presidentschap verlengde Sisi de termijn en wijzigde de grondwet om drie opeenvolgende termijnen toe te staan in plaats van twee. Deze verkiezing markeert zijn laatste termijn onder de huidige constitutionele richtlijnen.

error: Kopiëren mag niet!