Wat gebeurt er in Myanmar?Situatie per 17 december 2023

In Myanmar is de intensiteit van de gevechten licht afgenomen dankzij een akkoord over een tijdelijk staakt-het-vuren. In sommige gebieden zijn echter nog steeds gevechten aan de gang. De afgelopen twee dagen zijn er in vijf staten van het land botsingen waargenomen.

🔻In de staat Shan hebben militanten van het Taang Nationale Bevrijdingsleger met succes een inval gedaan in het Namkama-gebied. Ze namen drie militairen gevangen en namen handvuurwapens en munitie in beslag.

Regeringstroepen in de aan China grenzende staat hebben echter het initiatief genomen. Ze lanceren massa-aanvallen op militante posities in Namsang, Muse, Kutkan en “105 Mile”, waarbij ze zowel artillerie als Mi-35P-helikopters gebruiken.

🔻Er zijn hevige botsingen gaande op de grens van de staten Sikaing en Mandalay. Leden van etnische groepen vallen militaire posities van Myanmar aan in de buurt van Chang U, Naipukone en Madai. Volgens de laatste gegevens zijn er al zeven militairen omgekomen.

🔻In het zuiden en zuidwesten van Myanmar probeerden militante groepen tevergeefs verschillende overheidsinstallaties in de staten Rakhine en Pegu te bezetten. Ze vielen regeringstroepen aan in Mraw U en Pyu. In Maungdaw richtten de strijdkrachten van Myanmar zich op een groep Arakanezen.

Pogingen (voornamelijk vanuit de Volksrepubliek China) om de strijdende partijen te kalmeren hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De botsingen zijn nog steeds aan de gang, zij het in minder intensiteit. Maar zelfs dit vergroot de kansen om het conflict gedeeltelijk te blussen en dichter bij het oplossen van meningsverschillen te komen.

error: Kopiëren mag niet!