Staatsolie-directeur Annand Jagesar is dik tevreden met hoe het proces om te komen tot de productie van de Surinaamse offshore-olie te komen verloopt. Volgens de topman bij Staatsolie zijn dergelijke processen tijdrovend en duren doorgaans 7-9 jaar. Het zijn hele dure operaties.
“Als we niet vele jaren eerder waren begonnen met blok 58, dan hadden we geen olie gevonden in 2020. Het proces was opgestart in 2015. Het duurt lang.” Staatsolie heeft inmiddels voor de blokken 63, 64, en 65 productieafdeling overeenkomsten getekend met Shell, Total Energies, Qatar Energy en Petronas. Volgens Jagesar zijn het hele complexe omstandigheden waaronder de exploitatie van offshore-olie plaatsvindt. Het zijn dieptes tot wel 3 kilometer op de zeebodem.
Jagesar: “We boren en produceren al jaren op Saramacca, dat is stukken makkelijker dan op zee. Maar we hebben een hele goede productiedaling en overeenkomsten waarop Suriname toezicht houdt. We roepen hulp in van zij die het hebben”. Jagesar gaf eerder al tegenover Dagblad Suriname aan, dat er alles aan gedaan wordt om zo veel mogelijk profijt binnen te halen voor Suriname uit de aanstaande investeringen in de Surinaasme offshore sector. Voor de Surinaamse toeleveringsbedrijven is een grote rol uitgeschreven.
Suriname heeft met Staatsolie ruim 42 jaren ervaring in de oliesector. Jagesar spreekt van een 24/7 mentaliteit in de oliesector. Volgens hem hebben internationale bedrijven, waaronder Shell, goede ervaringen gehad in Suriname. Het clusteren van diensten is belangrijk om zo veel mogelijk inkomsten binnen te halen voor het land.
De Staatsolie-baas is ervan overtuigd dat de Surinaamse bedrijfsleven hierop zal inspelen. Jagesar heeft een 35 jaar carrière bij Staatsolie achter de rug en is sinds 2021 algemeen directeur bij Staatsolie.