Justice

Elk jaar worden de slachtoffers van de 8 decembermoorden herdacht,  een menselijk, respectvol gebaar naar de vermoorde landgenoten en hun nabestaanden. De kaarsen branden niet voor ons, maar voor alle mannen die zijn ontvoerd, gevangengenomen, verdwenen, gemarteld en in de rug geschoten. 

Vrouwen zijn weduwe geworden, moeders hebben hun zonen verloren, kinderen hebben zonder hun vader en broer moeten opgroeien. Zelfs als deze mannen criminelen waren geweest, is dat nog geen excuus voor zo’n wrede slachtpartij. Ze waren echter geen criminelen, maar landgenoten die opkwamen voor hun democratisch recht. 

Voor mij was het daarom onbegrijpelijk toen ik iemand in het publiek hoorde roepen: “Elk jaar weer het gedonder met die herdenking op 8 december, het is al zo lang geleden, men moet het vergeten en doorgaan met leven.” Iemand die zo denkt en het ook uitspreekt, heeft geen geweten en geen verlangen naar een rechtsstaat. Rechtvaardigheid is een van de belangrijkste idealen in onze samenleving. Daar moeten wij naar streven om een eerlijk en rechtvaardig land te creëren. Dus ook degenen die er niet door zijn getroffen, moeten deze afschuwelijke daad afkeuren al was het alleen maar uit gevoel van empathie. 

Dit gebaar uit de samenleving mag absoluut niet worden gezien als gedonder. Het is een gebaar van respect naar landgenoten die moedig genoeg waren om voor hun  land op te komen. De doden kunnen niet om gerechtigheid schreeuwen, daarom is het de plicht van de levenden om dit voor hen te doen. 

Ook hoorde ik mevrouw Bouterse tekeer gaan over haar democratisch recht. Deze slachtoffers was hun democratisch recht ontnomen, toen ze ruw uit hun huizen werden gehaald en zonder enige vorm van proces koelbloedig werden vermoord. Hun democratisch recht werd met de voeten getreden.

Een blik in de wereld laat zien dat er in vele landen mensen worden opgepakt, omdat ze een andere mening hebben, mensen die zonder enige vorm van proces in de gevangenis worden gegooid, kortom er zijn nog steeds landen die mensen hun rechten ontnemen. Als we mensen hun mensenrechten ontzeggen, stellen we hun menselijkheid op de proef.

Laten we dankbaar zijn dat dit land geen onrechtvaardige dictatuur is, maar een land die probeert om de boog van het morele universum te buigen naar gerechtigheid. Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.

Natuurlijk mag iedereen zijn of haar mening hebben over dit strafproces. De Bouterse aanhangers mogen hun teleurstelling uiten op hun eigen manier, ook dat wordt gerespecteerd.

Het enige dat ze niet mogen doen is rotzooi schoppen en vernielingen aanrichten. Je land vernielen is nooit de oplossing.     

                        Er zullen nog altijd mensen zijn die Bouterse aanhangen en hun ogen willen sluiten voor zijn wandaden. Net zo zullen er ook nog steeds mensen zijn die hun ogen sluiten voor de wandaden van Brunswijk. Dat kan en mag in een democratie. Alleen moeten deze mensen inzien dat elk mens, zonder enige uitzondering, voor zijn wangedrag moet worden aangeklaagd en berecht, dus de uitspraak van de rechter op 20 december, moet worden gerespecteerd.                  

Dit proces sleept zich al jaren voort en het bewijsmateriaal is op een eerlijke manier behandeld. De hoofdschuldige heeft op allerlei manieren geprobeerd om zijn straf te ontlopen, maar dat is niet gelukt. Het volk heeft geduldig afgewacht. Ook de trucjes die de advocaat van Bouterse steeds toepaste om het proces te vertragen, zijn door het volk geduldig geaccepteerd. Het is nu tijd voor een uitspraak, er moet nu eindelijk recht geschieden.                                                      

Een vrouw die haar man echt liefheeft, zal hem op zijn fouten wijzen en hem stimuleren om ze toe te geven en aan een verbetering te werken, kortom ze zal proberen een beter mens van hem te maken. Echter een vrouw die de fouten van haar man niet wil zien en hem stimuleert in leugen en bedrog, heeft niet het beste met haar man voor. Het is zelfs de plicht van een goede echtgenote om haar man de goede richting op te duwen.

De ultieme tragedie hier is niet het gescheld, de wrok en hatelijke woorden van landgenoten, maar het zwijgend accepteren en goedpraten van de misdaden van de echtgenoot door de echtgenote.                                                                                         Als Bouterse zijn fouten had toegeven en berouw had getoond, had hij misschien vergeving of zelfs gratie gekregen. De waarheid schaadt nooit. Maar blijven ontkennen en liegen heeft alleen maar woede en wrok ontketend.

Eigenlijk zijn de mensen die de misdaden van Bouterse hebben gebagatelliseerd debet aan zijn gewetenloze opstelling. Wie alles met de mantel der liefde bedekt, komt zelf in zijn nakie te staan. Volk en land staan naakt omdat ze al jarenlang de mantel van gerechtigheid moeten missen. Deze Bouterse verdedigers moeten beseffen dat we als volk veel  sterker zijn als we onze krachten bundelen om samen de machtige muren van onrecht af te breken. Zo alleen kunnen we van dit land een rechtvaardige staat maken.

Man’s capacity for justice, makes democracy possible, but man’s inclination to injustice makes democracy necessary (Mahatma Gandhi)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!