IMF-bestuur keurt 4e kwartaal “review” goed

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag de 4e kwartaalevaluatie van het lopend programma van economisch herstel onder Extended Fund Facility (EFF) goedgekeurd. Hiermee komt een tranchebedrag van ongeveer USD 53 miljoen direct beschikbaar voor Suriname. Hiervan is ongeveer USD 26 miljoen bedoeld als begrotingssteun aan de regering, en het resterende deel gaat naar de Centrale Bank van Suriname ten behoeve van de internationale monetaire reserves. 

Met de USD 53 miljoen die nu zal worden overgemaakt zal Suriname in totaal USD 263 miljoen van het IMF hebben ontvangen als ondersteuning bij de uitvoering van het economisch herstelprogramma. De goedkeuring van het IMF-bestuur van de vierde kwartaalevaluatie is gebaseerd op een vorige maand bereikt staff level akkoord dat een technisch team van het IMF al had bereikt met de Surinaamse autoriteiten.

Met de goedkeuring van de 4e kwartaalevaluatie heeft het IMF-bestuur ook goedkeuring verleend aan het verzoek van de Surinaamse regering voor verlenging van het lopend economisch herstelprogramma tot maart 2025, en de verhoging van de IMF financiële ondersteuning met USD 63 miljoen. 

In een vrijdag uitgegeven communiqué stelt het IMF dat de inspanningen van de Surinaamse regering om de economie te stabiliseren vruchten afwerpt. 

Voor dit jaar is de economische groei geprojecteerd op rond de 2 procent, de inflatie is aan het afnemen en de opgebouwde internationale reserves is goed om 5 maanden importen te dekken. Het prudent fiscaal en monetair beleid zal naar verwachting de inflatie in 2024 onder de 20 procent doen dalen. De uitdagingen die te maken hebben met ontwikkelingen op sociaal-politiek vlak en capaciteitsbeperkingen zijn de voornaamste korte termijn risico’s waar de regering voor staat. Op de midden- en lange termijn zien de groeiperspectieven er goed uit vanwege de ontwikkeling van grote olievelden.

Voor wat betreft de uitvoering van het economisch herstelprogramma in het vierde kwartaal stelt het IMF, dat alle kwantitatieve criteria en indicatieve doelen zijn bereikt, met uitzondering van de uitvoering van het sociaal hulpprogramma. 

SS

error: Kopiëren mag niet!