Aanvang begrotingsbehandeling vandaag op de agenda DNA

Op de agenda van de Nationale Assemblee staat vandaag, maandag 18 december, op de agenda van de openbare vergadering de aanvang van de behandeling van de begroting over het dienstjaar 2024.  

Het parlement komt daarvoor eerst in huishoudelijke vergadering bijeen. Er blijken nog haken en ogen te zitten bij de behandeling in het openbaar van de begroting. Vernomen wordt dat niet alle vaste commissies voor de verschillende ministeries al zover zijn met de voorbereidingen. Dat geldt vooral voor de vaste commissies van de ABOD/PL-ministeries. 

In huishoudelijk verband zal onder meer hierover worden gesproken en vervolgens het besluit worden genomen of vandaag met de behandeling in het openbaar zal worden aangevangen.

De begroting over het dienstjaar 2024 laat aan de ontvangstenzijde een bedrag zien van SRD 52,7 miljard, en aan de uitgavenzijde een bedrag van SRD 60,01 miljard. Dat brengt het begrotingstekort op SRD 7,3 miljard oftewel 4,1 procent van het bbp (bruto binnenlands product).

Voor de huidige zittingsperiode van de regering is dit de voorlaatste begroting. 

Voor 1 oktober van het komend jaar zal de laatste begroting van de regering worden ingediend. De vraag zal zijn of die begroting daadwerkelijk nog in behandeling zal worden genomen, gelet op het feit dat uiterlijk mei 2025 de algemene verkiezingen zullen plaatsvinden. 

Alle in het parlement vertegenwoordigde politieke partijen zullen dan druk bezig zijn met politieke campagnes. Dus het is best mogelijk dat de debatten rond de begroting 2024 de laatste zullen zijn van de huidige zittingsperiode van de regering.

SS

error: Kopiëren mag niet!