De Argentijnse regering kondigt een totaal optreden tegen de protesten aan

De Argentijnse overheid, onder leiding van de extreemrechtse president Javier Milei, heeft een nieuw ‘Veiligheidsprotocol’ aangekondigd dat hard zal optreden tegen protesten, vooral in reactie op toenemende onvrede in een land waar bijna 45% van de bevolking arm is. Minister van Veiligheid Bullrich heeft gewaarschuwd dat blokkades en het innemen van straten consequenties zullen hebben en dat de federale veiligheidstroepen en penitentiaire dienst zullen ingrijpen met progressief geweld indien nodig. Dit protocol is controversieel en wordt door sociale en politieke groeperingen ongrondwettelijk genoemd.

Het ‘Veiligheidsprotocol’ omvat ook maatregelen zoals het inspecteren van organisaties die protesten bevorderen, het verbieden van het marcheren met bedekte gezichten of het meenemen van kinderen naar protesten, en rapportage aan de immigratiedienst voor buitenlandse deelnemers met een tijdelijke verblijfsvergunning. Het regime dreigt ook kosten voor de inzet van federale veiligheidstroepen te verhalen op groepen die betrokken zijn bij de organisatie van protesten.

Dit volgt op een verwachting van extreme jaar-op-jaar inflatie en de mogelijkheid van hyperinflatie in de toekomst, wat de sociale spanningen verder kan verergeren. Arbeidersorganisatieleiders verdedigen hun grondwettelijke recht om te protesteren en zijn van mening dat de overheid de oorzaak van de protesten moet aanpakken, zoals de economische aanpassingen en het verhogen van de salarissen, in plaats van louter de gevolgen te beteugelen.

error: Kopiëren mag niet!