Klein ondernemerschap bloeit weer op na impact van het Covid-19 pandemie

Klein ondernemerschap lijkt weer op te bloeien na enkele uitdagende jaren met de impact van Covid-19. Ondanks dat sommige bedrijven gedwongen waren te sluiten tijdens de pandemie, heeft er recentelijk een opmerkelijke verschuiving plaatsgevonden met een toename van het aantal nieuwe restaurants en broodjeswinkels.

De veerkracht van lokale ondernemers is duidelijk zichtbaar, aangezien velen de uitdagingen van de pandemie hebben doorstaan. Een van de ondernemers is A., die een rotishop beheert. Hij vertelt aan Dagblad Suriname over zijn uitdagingen tijdens de Covid-periode. 

“Covid begon ongeveer drie jaar geleden, toen kregen we een lockdown. Met de lockdown kreeg je minder klanten, het was dan even passen en meten, kijken hoe je het doet. Het menu werd ook aangepast, want er werden minder broodjes verkocht in de ochtend. De Covid restricties leidden ertoe dat mensen minder de straat op gingen, waardoor de vraag naar broodjes afnam. De meeste bestellingen waren warm eten zoals roti, rijst, bami en nasi.”

De ondernemer geeft verder ook aan, dat zij wel een voordeel hadden, door dispensatie voor leveringen. “Met die leveringen konden we onze klanten nog voorzien van brood, roti en rijst. Maar, dat was nog net genoeg om alleen de kosten te dekken, niet dat je winst ervan zou kunnen maken”, geeft hij aan. “De vaste lasten bleven, huur, stroom, water, telefoon, inkopen en levensonderhoud werden wel gedekt, maar winst had je helemaal niet”, aldus de ondernemer. Hij ziet dat als een nadeel van de Covid-periode. 

Hij benadrukt ook dat mensen voorzichtig waren en had hij extra kosten want hij moest zorgen voor extra sanitizer, extra voorzieningen voor de winkel, bepaalde voedingswaren dekken en belangrijk ook zichzelf en de klanten beschermen. Met al deze dingen moest je rekening houden. Dus de impact van de Covid-pandemie was wel groot voor de onderneming, gaf hij afsluitend aan. 

SD

error: Kopiëren mag niet!