Israël keurt de ’tijdelijke’ binnenkomst van hulpgoederen in Gaza goed via een nieuwe grensovergang

Israël keurde vrijdag de “tijdelijke” levering van hulp aan Gaza via de Kerem Shalom-grensovergang goed, zei het kantoor van de premier, waarmee na weken van druk een nieuwe route voor bevoorrading werd geopend.

Het kabinet van de Israëlische premier besloot vrijdag de “tijdelijke” levering van hulp aan Gaza via de Kerem Shalom-grensovergang toe te staan, waardoor na weken van druk een nieuwe route voor bevoorrading werd geopend.

Israëlische speciale troepen hebben het lichaam geborgen van de 28-jarige Frans-Israëlische gijzelaar Elia Toledano, die door Hamas werd vastgehouden in de Gazastrook sinds de aanval van 7 oktober in het zuiden van Israël, zei het leger vrijdag in een verklaring.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zal vrijdag naar de door Israël bezette stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gaan voor gesprekken met leiders van de Palestijnse Autoriteit. De Westelijke Jordaanoever, die wordt geregeerd door de Palestijnse Autoriteit, kent sinds 7 oktober een golf van geweld.

Turkije heeft de ‘provocaties’ van Israëlische troepen tijdens invallen in de bezette stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever en de ontwijding van een moskee daar krachtig veroordeeld, en heeft opgeroepen tot straffen van de verantwoordelijken. Israëlische troepen hebben twaalf Palestijnen gedood sinds de invallen dinsdag begonnen, zeiden Palestijnse functionarissen.

Volgens de Israëlische regering viel Hamas op 7 oktober zuidelijke Israëlische gemeenschappen aan, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en ongeveer 240 gijzelaars werden gegijzeld. Sindsdien zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas gerunde enclave minstens 18.787 mensen gedood bij de daaropvolgende aanval van Israël op de Gazastrook en zijn minstens 50.897 mensen gewond geraakt. Volgens het mediabureau van Hamas worden minstens 7.600 mensen vermist.

Huthi-aanvallen brengen Israël en de scheepvaartroutes in gevaar, zegt Duitsland
Duitsland waarschuwde vrijdag dat herhaalde aanvallen door Jemenitische, door Iran gesteunde Huthi-rebellen op schepen in de Rode Zee een ernstige bedreiging vormden voor Israël en de internationale scheepvaartroutes.

Meerdere raketten onderschept in het centrum van Jeruzalem
Vrijdag werden meerdere raketten boven het centrum van Jeruzalem onderschept, meldden AFP-journalisten.
Het personeel zag twee explosies en hoorde drie ontploffingen, terwijl volgens het Israëlische leger voor het eerst sinds 30 oktober sirenes in de stad loeiden die waarschuwden voor inkomend vuur.

Het Israëlische leger zegt dat 117 soldaten zijn omgekomen tijdens het grondoffensief in Gaza
Het Israëlische leger zei vrijdag dat 117 troepen in Gaza zijn omgekomen sinds het begin van het grondoffensief in de Palestijnse enclave.

Westerse landen dringen er bij Israël op aan het kolonistengeweld te stoppen
Westerse landen en de Europese Unie hebben er vrijdag bij Israël op aangedrongen “concrete stappen te ondernemen om een halt toe te roepen aan ongekend geweld door Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever”, in een gezamenlijke verklaring gepubliceerd door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De oproep van Australië, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, de EU en een aantal andere Europese landen, maar met uitzondering van Duitsland en de Verenigde Staten, benadrukte sinds begin oktober “een ongekend aantal aanvallen gepleegd door extremistische kolonisten”, waarvan zij zeiden dat ze acht Palestijnen hadden opgeëist. levens en verwondden 83 mensen, waarbij hij herhaalde dat het nederzettingenbeleid van Israël “onwettig is volgens het internationaal recht”.

error: Kopiëren mag niet!