Het Hooggerechtshof van Guatemala heeft het Congres gelast de inauguratie van de nieuwgekozen president Arevalo te ‘garanderen’

Het Hooggerechtshof van Guatemala heeft een belangrijk bevel uitgevaardigd waarin het Congres wordt opgedragen om de inauguratie van de nieuwgekozen president Bernardo Arevalo te ‘garanderen’. Dit besluit volgde op juridische acties om te voorkomen dat Arevalo op 14 januari zijn ambt zou aannemen op basis van beschuldigingen van onregelmatigheden tijdens de verkiezingen. Desondanks heeft het Constitutionele Hof, met de plicht de constitutionele orde te beschermen, definitieve bescherming verleend en de geldigheid van de verkiezingsresultaten bevestigd.

Deze beslissing biedt steun aan Arevalo, die te midden van juridische uitdagingen en tegenstand van het openbaar ministerie zijn positie als politieke nieuwkomer versterkt en heeft beloofd corruptie te bestrijden. De uitspraak van de rechtbank beschermt eveneens de inauguratie van de aankomende vice-president Karin Herrera en andere verkozen ambtsdragers.

De pogingen om Arevalo’s opkomst naar de macht te blokkeren gezien zijn belofte om corruptie aan te pakken, worden in Guatemala beschouwd als ontwrichtend voor de gevestigde politieke elite. Aanklager Leonor Morales had eerder verklaard dat de verkiezing ongeldig was, maar het Supreme Electoral Tribunal bekrachtigde de verkiezingsresultaten. Het secretariaat van de Organisatie van Amerikaanse Staten veroordeelde de acties van het Guatemalteekse Openbaar Ministerie als een poging tot een staatsgreep.

error: Kopiëren mag niet!