Gezamenlijke verklaring president Ali van Guyana en Maduro van Venezuela na overleg op St. Vincent & the Grenadines

De Guyaanse president Irfaan Ali en de Venezolaanse president Nicolás Maduro spraken elkaar donderdag op de luchthaven van Kingstown, op het Caribische eiland Saint Vincent & the Grenadines, dat op dit moment voorzitter is van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC). 

De topontmoeting was bedoeld om de spanningen tussen de buurlanden te verminderen. Die waren opnieuw opgelopen nadat Venezuela twee weken geleden een referendum had gehouden over de vraag of de olierijke regio Essequibo Venezolaans moet worden. Essequibo maakt zowat twee derde uit van Guyana, maar Venezuela claimt het gebied al enkele decennia.

Na het referendum – waarbij 95 procent van de opgedaagde kiezers voor de inlijving van Essequibo stemde – vreesde Guyana dat Maduro het gebied gewapenderhand zou willen inlijven.

Maar zover lijkt het voorlopig niet te komen. De twee landen spraken af om “geen bedreigingen tegen elkaar te uiten of geweld tegen elkaar te gebruiken”, staat in onderstaande gezamenlijke verklaring. 

Maduro en Ali drukten elkaar ook de hand aan het begin en het einde van hun ontmoeting.

error: Kopiëren mag niet!